МІНСК, 17 сне – Sputnik. Навагоднія святы багатыя на традыцыі. Напрыклад, трэба апранаць пэўную вопратку і сервіраваць багаты стол. Але выконваць трэба не ўсе з іх. Пра гэта акадэмік РАН Генадзь Анішчанка расказаў у мультымедыйным прэс-цэнтры Sputnik Беларусь у рамках відэамоста Масква – Мінск – Астана – Бішкек – Ерэван на тэму: "Біябяспека краін ЕАЭС".
Навагодні стол, як лічаць многія, павінен быць багаты на стравы і далікатэсы. Гэта даніна традыцыі. Як памятаюць людзі старэйшага пакалення, у часы татальнага дэфіцыту лічылася, што чым багацейшы стол у Новы год, тым вышэй будзе дастатак сям’і ў надыходзячым годзе. У ліку традыцыйных страў, напрыклад, салаты аліўе і селядзец пад футрам. Яны звыклыя, смачныя, але ёсць нюансы.
"Па-першае, галоўнае не пераядаць. Аліўе дастаткова каларыйны. Другое – тэрмін яго захоўвання абмежаваны, у халадзільніку 6-8 гадзін, калі проста паставіць на стол, то 4 гадзіны. Пасля чаго яго есці не бяспечна, каб не атрымаць харчовае атручэнне. Таму трэба зрабіць салаты не тазік, а столькі, каб магла з’есці кампанія, якая сабралася".
Ёсць і яшчэ адна традыцыя. Напрыклад, пісаць жаданне, затым спальваць паперку, попел сыпаць у бакал і выпіваць. Гавораць, жаданне тады абавязкова спраўдзіцца. Але наколькі гэта бяспечна з медыцынскага пункту гледжання?
"Мне здаецца, што гэта водгаласы язычніцтва. Усе язычніцкія абрады былі звязаны абавязкова з агнём. Калі чалавек так зробіць, то "хуткую", хутчэй за ўсё, яму выклікаць не давядзецца. Але лепш не эксперыментаваць. Жаданне можна загадаць і па-іншаму", - выказаў сваё меркаванне акадэмік.
Анішчанка дадаў, што асабіста не супраць традыцый. Напрыклад, лічыцца, што год Чырвонага Вогненнага Каня трэба сустракаць у пэўным адзенні. Мужчынам рэкамендуецца надзець чырвоны гальштук, а жанчынам сукенку такога ж колеру.
Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"