Кніга Алены Малахавец "Падарунак маладым гаспадыням, або Сродак да памяншэння расходаў у хатняй гаспадарцы", якая змяшчае да 1500 рэцэптаў і каштоўных парад, убачыла свет амаль 160 гадоў таму. У савецкія часы яна была абвінавачана ў "буржуазнасці" і "дэкадэнцтве" – сапраўды, як яшчэ ставіцца да выдання, якое рэкамедуе запячы вугра ў чырвоным віне. Але ў гонар свята – Сусветнага дня рыбалова – чаму б і не пакаштаваць?
Sputnik пагартаў кнігу і прапануе чатыры стравы, якія дакладна не пакінуць абыякавымі гурманаў.
Пельмені з рыбным фаршам
Для цеста:
- 1,5 шклянкі мукі
- ¼ шклянкі вады
Для фаршу:
- 0,5 кіло шчупака
- 1 цыбуліна
- кавалачак батона
- алей
- соль
- перац
- мускатны арэх
Прыгатаваць цеста. Раскачаць вельмі тонка, раскласці фарш па чайнай лыжцы, выразаць формай ці чаркай, зляпіць край пельменяў, змочваючы іх вадой, зварыць асобна ў рыбным булёне, выняць ў супавую міску і заліць юшкай або капустай.
Вугор, тушоны ў чырвоным віне
- 1,5 кг вугра
- 1 літр чырвонага віна
- 2 цыбуліны
- перац
- гваздзіка
- лімон
- імбір
- мука
- алей
- соль
- цукар
Вугра ачысціць, нарэзаць кавалкамі, пасаліць і пакласці ў рондаль з 2 цыбулінамі, 4-5 зернямі перцу, 2-3 гваздзікі, маленькім кавалачамк імбіра, 3-4 лустачкамі лімона. Налить чырвонае віно, яно павінна пакрыць рыбу. Пасля таго, як віно закіпіць, дадаць лыжку мукі, размешаную з лыжкай алею, і варыць да гатоўнасці. Па гусце дадаць цукар.
Лешч, фаршаваны кіслай капустай
- вялікі лешч
- 2-3 шклянкі кіслай капусты
- 2-3 невялікія яблыкі
- мука
- соль
- перац
Кіслую капусту спаласнуць у вадзе, выціснуць. Дробна насечаны лук падсмажыць у 2-3 лыжках алею, дадаць на патэльню капусту, молаты перац, дробна нарэзаныя вычышчаныя яблыкі, трохі подтушить. Нафаршаваць вычышчаную і пасоленую рыбу, зашыць, пакласці на змазаную алеем патэльню, пасыпаць мукой, паліць алеем і гатаваць у духоўцы, часта паліваючы падліўкай.
Катлеты з селядца
- 4-5 селядцоў
- 1 цыбуліна
- 1 батон або 12 папярэдне звараных бульбін
- ¼ шклянкі алею
Селядзец вымачыць, выняць косткі, дробна насекчы, змяшаць з дробна насечанай і падсмажанай у алеі цыбуляй, дадаць батон або бульбу, зляпіць катлеты. Абсыпаць іх мукой і падсмажыць у алеі. Падаваць з кісла-салодкім соусам.
Соус
- 1 ст.л. мукі
- 1 ст.л. гарчычнага алею
- келіх віна
- рыбны булён або вада, кіпячоная са спецыямі
- 1 ч.л. воцату або лімоннага соку
- 1 ч.л. цукру
- ½ шклянкі разынак
- ¼ шклянкі міндаля
Муку прасмажыць ў 2-3 лыжках гарчычнага алею, развесці рыбным булёнам, пакласці смалены цукар, закіпяціць некалькі разоў, уліць чарку віна. Дадаць воцат або лімонны сок, ½ шклянкі абвараная разынак і ¼ шклянкі вычышчанага тоўчанага міндаля, яшчэ раз давесці да кіпення.