МІНСК, 13 лют - Sputnik. Несуцяшальны прагноз для аматараў шакаладу зрабілі навукоўцы: ласунак можа знікнуць ўжо праз 30 гадоў з-за глабальнага пацяплення, паведамляе Business Insider.
Сусветныя пастаўкі шакаладу скарачаюцца ўжо цяпер, паколькі спажыванне пачынае апярэджваць па тэмпах вытворчасць какавы. Буйныя шакаладныя кампаніі чакаюць, што да 2030 года дэфіцыт складзе 4,4 мільярда фунтаў шакаладу, а да 2050 года насенне какава, якія выкарыстоўваюцца для вырабу шакаладу, можа знікнуць.
Справа ў тым, што амаль 70% усіх какава-бабоў пастаўляюць краіны Заходняй Афрыкі (больш за ўсё гэтай прадукцыі вырабляюць Гана і Кот-д'Івуар).
Аднак справа ў тым, што з-за глабальнага пацяплення клімат у гэтых дзяржавах становіцца вельмі засушлівым, з-за чаго ўзнікае небяспека для плантацый. Да таго ж, усё часцей гэтыя дзяржавы пакутуюць ад паводак і моцных бур, а шакаладныя дрэвы вельмі ўразлівыя.
У выніку вытворчасць какава-бабоў зніжаецца, шакалад даражэе. Па прагнозах даследчыкаў, тым вытворцам, якія не захочуць адставаць ад попыту і будуць спрабаваць знізіць выдаткі, прыйдзецца ахвяраваць густам сваіх шакаладак і выкарыстоўваць для іх вырабу генетычна мадыфікаваную какаву.
Чытайце таксама:
- Білецкі: есці салодкае і худзець - гэта рэальна
- Колькі каштуе беларускі шакалад у Нью-Ёрку? Фотафакт
- Не, не зліпнецца! Як робяць цукеркі - відэа з вытворчасці
- Куток гаспадынькi: гатуем мармуровы дэсерт