МІНСК, 23 сту — Sputnik. Гаворка ідзе пра страву "Капыткі", якая папулярна ў Глыбоцкім раёне Віцебскай вобласці, паведамілі Sputnik ў прэс-службе БДУ.
Вывучэннем нацыянальных традыцый і арганізацыяй экспертных ацэнак займаецца аспірант кафедры этналогіі, музеялогіі і гісторыі мастацтва Дзяніс Філіпчык.
"Нягледзячы на аднолькавую назву "капыткі", кожны рэгіён мае свой унікальны спосаб гатавання стравы. Гэта сведчыць аб тым, што гісторыка-этнаграфічныя рэгіёны Беларусі маюць сваю спецыфіку, комплексы страў, назвы, тэхналогіі падрыхтоўкі, прымянення. Каб захаваць ідэнтычнасць беларусаў, іх гістарычную спадчыну неабходны актыўны ўдзел вучоных у гэтым працэсе", — адзначае Філіпчык.
"Капыткі" даволі рэдкае страва ў меню беларуса ў параўнанні з традыцыйнымі нацыянальнымі "бабкай", "клёцкамі", "дранікамі". З'явіўся гэты від бульбяной прысмакі ў другой палове XIX стагоддзя і сёння аднесены да лакальных страў.
У наш час гатаванне "капытак" зафіксавана не ў кожным гісторыка-этнаграфічным рэгіёне Беларусі. Існуюць рэгіянальныя асаблівасці рецептурнага складу, падачы і ўжывання гэтай стравы. Так, у Глыбоцкім раёне і г. Глыбокае яго аснову складае маса, прыгатаваная з адвараной астуджанай бульбы. У гісторыка-этнаграфічным рэгіёне Заходняе Палессе (Кобрынскі раён) таксама існуе такая страва, але тут іх рыхтуюць з сырой нацёртай бульбы.