У Красную суботу гаспадыням шмат работы

© Sputnik / Виктор ТолочкоТрадыцыйныя стравы, якія асвячаюць у храме на Вялікдзень
Традыцыйныя стравы, якія асвячаюць у храме на Вялікдзень - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Sputnik нагадвае пра народныя традыцыі падрыхтоўкі да Вялікадня і святочныя велікодныя мерапрыемствы.
МІНСК, 30 кра — Sputnik. Набліжаецца самае вялікае і шанаванае хрысціянамі свята Уваскрасення Гасподняга. У нядзелю збяруцца сем'і і сядуць за святочны стол. Пойдуць па хатах валачобнікі. Sputnik нагадвае пра народныя традыцыі падрыхтоўкі да Вялікадня і святочныя велікодныя мерапрыемствы.
Велікодная ежа перад асвячэннем - Sputnik Беларусь
Як правільна сустрэць Вялікдзень
Вялікай, або Краснай, завецца субота перад Пасхай. Гаспадыням даводзіцца пазавіхацца ў гэты дзень ля пліты ці печы, бо традыцыйна на Вялікдзень гатуецца шмат страў, каб іх хапіла не толькі на тры святочныя дні. Цягам наступнага святочнага тыдня забаранялася паліць у печы, ажно да самай Радуніцы. Таму ў Красную суботу да захаду сонца пякуцца булкі, строіцца «пасха», гатуюцца мясныя стравы, калі не паспелі ў чацвер, фарбуюць яйкі.
Частку прыгатаванага нясуць на асвячэнне ў царкву, на Вялікае служэнне — Усяночную.
Асвячонымі стравамі разгаўляюцца, сеўшы за святочны стол па вяртанню з царквы.
Стужка навiн
0