Кацярына Лявонцьева, Sputnik.
Мімікруючы пад пачынаючага вегана, карэспандэнт Sputnik паспрабавала высветліць, цярністы ці, складзены ці шлях вегана і з чаго трэба пачынаць новае жыццё без мяса і скураных ботаў.
Хараство па-веганску
Назваўшыся распачыналым веганам, карэспандэнт Sputnik звярнулася за кансультацыяй у адну з крам натуральных тавараў. Тут жа высветлілася, што адной пшаніцай не толькі сыты не будзеш — так нават вегетарыянцам не станеш. Крама прапанавала і натуральную касметыку, і экалагічныя канцылярскія прыналежнасці, і смеццевыя мяшкі, якія раскладаюцца самі — адным словам, жыць у гармоніі з прыродай прапанавалася комплексна. Асаблівую ўвагу пачынаючаму вегану варта звярнуць на касметыку.
"На жаль, вытворчая касметыка найчасцей утрымвае не толькі жывёльныя кампаненты, але таксама і кампаненты чалавечай плацэнты. А таксама моцныя ПАРы (павярхоўна актыўныя рэчывы — Sputnik), прадукты нафтахіміі: мінеральныя маслы, сіліконы. Тут нават пытанне не ў тым, купляць у нас ці не, а ў тым, каб абіраць адказнага вытворцу натуральнай расліннай касметыкі", — растлумачыла прадаўнік-кансультант.
Дарэчы, веганы сцвярджаюць, што ім не так проста, як большасці дзяўчын, сачыць за сабой. Так, напрыклад, у складзе многіх масак для скуры, якія рэкамендуюць карыстачы сеткі, ёсць яйкі, а веган не можа сабе дазволіць пабіць яйка ва ўгоду ўласнаму хараству. Так што даводзіцца шукаць замены. "У плане ежы гэта вялікая эканомія грошай. Але ў плане якіх сродкаў, веганства — задорага. Але можна і тут знайсці выйсце. Я сама сабе раблю шампуні, мыйныя сродкі і падобнае. Таму я і стварыла супольнасць, каб падзяляцца з людзьмі ідэямі, каб яны ведалі, што, напрыклад, шампунь можна зрабіць сваімі рукамі і ён будзе нават лепш, чым пакупны. Адзіная праблема для мяне — гэта касметыка. Я сама пакуль не магу яе рабіць, і мне даводзіцца заказваць яе ў дарагіх веганскіх фірмах", — растлумачыла Лізавета.
Дзяўчына стварыла адмысловую групу ў сацсетках, дзе веганы дзеляцца рэцэптамі вытворчасці натуральных сродкаў па доглядзе.
"Я лічу, што недастаткова толькі адмовіцца ад мяса, трэба яшчэ адмовіцца ад касметыкі і сродкаў, якія тэстуюцца на жывёлах, ж яны пакутуюць. Чалавек павінен перагледзець увесь свой рацыён і лад жыцця. Трэба часцей займацца спортам, больш гуляць на свежым паветры і не крыўдзіць братоў нашых меншых", — параіла карэспандэнту Sputnik веган Лізавета.
Хочаце смачнага ці карыснага?
Тутака ж дапамаглі вызначыцца з закупамі для тых, хто вырашыў перайсці на вегетарыянства, першым чынам удакладніўшы — "вам смачнае ці карыснае?" Расчараваны тым, што нават веганская ежа падзяляецца на дзве гэтыя катэгорыі, карэспандэнт Sputnik вырашыла "гуляць" і запатрабавала самае смачнае, што ёсць у краме экалагічных прадуктаў. "Вельмі смачная соевая спаржа, сыр тофу і урбечы. Яны ўтрымваюць шмат бялку. А урбечы — зусім суперфуды, то бок штодзённы ўжытак па чайнай лыжцы раніцай нашча ўмацоўвае імунітэт. І гэта смачнае, асабліва, калі выбраць з арэхаў", — растлумачыла кансультант.
Калі да спаржы пытанняў не было, то з урбечамі давялося разбірацца асобна. Гэта густая вадкая маса, што атрымліваецца з расцёртага падсмажанага ці проста высушанага насення лёну, канопляў, сланечніку, абрыкосавых костачак ці арэхаў. Задавальненне апынулася хоць і карыснае, але не таннае — трохсот грамовы слоічак пасты з арэшкаў кэш'ю каштаваў амаль дваццаць рублёў, з арэхавай сумесі — амаль 15 беларускіх рублёў.
Дарэчы, каб стаць веганам, не абавязкова адмаўляцца ад торцікаў і сумежных жыццёвых радасцяў. Бо на заказ можна атрымаць торты без выкарыстання яек. Ці навучыцца пячы іх самастойна, таму што просценькі торцік з арэхамі абыйдзецца амаль у 30 рублёў.
"Мне было 17 гадоў, калі я зусім перайшла на вегетарыянства. Я паглядзела фільм "Зямляне", ён змяніў маё жыццё. Спачатку я адмовілася ад мяса і рыбы, потым ад яек, а потым ужо і ад малочных прадуктаў. Як бы мяне ні адгаворвалі сваякі, як бы ні пераконвалі лекары, я дакладна ведала, што гэта трэба зрабіць. І ведаеце, я не пашкадавала. Я стала адчуваць сабе лепш, стала прачынацца раней. Калі я ела мяса, у мяне былі праблемы з сэрцам. Амаль кожны дзень былі прыступы тахікардыі. Але пасля пераходу на веганства ўсё спынілася", — запэўніла карэспандэнта Sputnik веган Лізавета.
Дзяўчына сцвярджае, што з адмовай ад мяса ў яе нават палепшыўся зрок. Сапраўдныя веганы, якія ўцягнуліся ў гэты лад жыцця, пераходзяць да складанейшага — да прарошчаных зерняў пшаніцы, сачавіцы, аўса. Калі па меры станаўлення веганам адкрыеце ў сабе сыраеда, можна купіць і прарошчаны нут. "Мясная ежа і алкаголь атручваюць кроў і робяць людзей злымі, так казаў вядомы філосаф Вальтэр. Ці ёсць нагоду яму не давяраць?" — звярнулася адна з прыхільнікаў веганства да класіка ў падтрымку сваіх ідэй. Мінскія веганы раяць у якасці месца для куплі самых здаровых каш і іншых смачнасцяў расліннага паходжання Камароўскі рынак. У мясцовай крамцы можна знайсці маслы з насення абляпіхі і растаропшы, канаплянае, ільняное і з чорнага кмену, кунжутавую, гарбузовую, канапляную і нутавую муку і нават муку для карысных (!) тортаў. Калі і тут ад шыраты асартыменту не захочацца ўзяцца за веганства, то вы проста перакананы мясаед і вашым прынцыпам можна пазайздросціць.