МІНСК, 26 лют — Sputnik. Рэгулярнае ўжыванне ў ежу свежых садавіны, гародніны і цэльназерневых прадуктаў дапаможа пазбегнуць дэпрэсіі і іншых псіхічных расстройстваў, вынікі адпаведнага даследавання апублікаваныя на навуковым партале EurekAlert.
Група амерыканскіх навукоўцаў на працягу шасці гадоў назірала за амаль тысячай пажылых людзей. Для эксперыменту паддоследных падзялілі на тры групы: першыя прытрымліваліся дыеты DASH — ужывалі гародніну, садавіну, абястлушчаныя прадукты, другія прытрымліваліся міжземнаморскай дыеты, а трэція — традыцыйнай заходняй.
"Дэпрэсія распаўсюджаная ў пажылых людзей і часцей сустракаецца ў людзей з праблемамі з памяццю, высокім крывяным ціскам або высокім узроўнем халестэрыну, а таксама ў людзей, якія перанеслі інсульт. Такія людзі аддаюць перавагу прыёму лекаў, а не змаганню з хваробай іншымі спосабамі, таму мы вырашылі даказаць, што змяненне ладу жыцця і дыета можа стаць эфектыўным спосабам зніжэння рызыкі дэпрэсіі", — распавяла адзін з аўтараў даследавання доктар медыцынскіх навук Лорэл Чэрэян.
Па выніках назірання, удзельнікі эксперыменту, якія ўжывалі ў ежу свежую садавіну і гародніну, а таксама цэльназерневыя прадукты, апынуліся найменш схільнымі да развіцця дэпрэсіі. Самымі схільнымі да дэпрэсіі апынуліся тыя, якія пастаянна елі чырвонае мяса.
Цяпер навукоўцы плануюць вывучыць, якія змены ў мозгу адбыліся дзякуючы гэтай цудадзейнай дыеце.