Змены ў школьным харчаванні: менш солі і цукру, больш малака

© Sputnik / Алексей Куденко / Перайсці ў медыябанкДзеці снедаюць у школьнай сталоўцы, архіўнае фота
Дзеці снедаюць у школьнай сталоўцы, архіўнае фота - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Нормы спажывання солі, якія існуюць у Беларусі, у тым ліку і для дзяцей, у два разы перавышаюць рэкамендаваныя СААЗ.

МІНСК, 21 жні — Sputnik. Кампот і гарбата ў мінскіх школьных сталовых ў новым навучальным годзе стануць не такімі салодкімі, заявіла намеснік начальніка аддзела грамадскага харчавання ГУСР Мінгарвыканкама Марына Дз'якава.

Дзённік, архіўнае фота - Sputnik Беларусь
Стала вядома, як будуць выглядаць школьныя дзённікі ў гэтым годзе

Цукар і соль — на мінімум

"Мы змянілі ўтрыманне цукру ў напоях, гарбаце, какава, кампоце. І змянілі ўтрыманне солі ў рэцэптуры страў", — сказала Дз'якава.

Аб рэкамендацыі скараціць прысутнасць цукру і солі ў рацыёне школьнікаў, якія сілкуюцца ў сталовых ўстаноў адукацыі, распавяла загадчыца аддзялення гігіены дзяцей і падлеткаў Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Ала Малахава. Паводле яе слоў, спецыялісты цэнтра гігіены накіравалі на пачатку лета ліст у зацікаўленыя ведамствы і дзяржструктуры з просьбай перагледзець узровень ўтрымання солі і цукру ў школьным харчаванні.

"Да перапрацоўкі рэцэптур і тэхналагічных карт страў — цяпер гэтая праца ідзе — мы рэкамендавалі, каб у рэцэптурах страў паменшылі ўтрыманне солі на 20-25%, цукру на 30-35%. Пры чарговай перапрацоўцы нормы харчавання гэта будзе ўлічана. Такія нормы харчавання ўжо перапрацаваныя па кадэцкім вучылішчам. Там узровень спажывання солі паніжаны з 10 да 6 грамаў", — распавяла Малахава.

Яна нагадала, што па рэкамендацыях СААЗ дзеці павінны атрымліваць штодня да 5-6 грамаў солі ў суткі, а зацверджаныя ў Беларусі нормы харчавання разлічаны на 8-9 грамаў.

"А ўлічваючы, што яны атрымліваюць соль яшчэ і з прадуктамі харчавання — з хлебам, каўбасой і гэтак далей — то атрымліваецца, што ў нас усё насельніцтва, і дзеці ў тым ліку, атрымліваюць у два разы больш солі, чым рэкамендуецца СААЗ", — заўважыла спецыяліст.

А малака — кожнаму

Па словах Малахавай, акрамя скарачэння цукру і солі ў школьным харчаванні ў гэтым годзе разглядаецца пытанне аб дадатковым увядзенні ў рацыён школьнікаў малака.

"У тым ліку будзе прапанавана бацькам, чые дзеці харчуюцца за ўласныя грошы, без датацый, уводзіць у рацыён малако або любы малочны прадукт", — распавяла Малахава.

Акрамя таго, спецыяліст расказала пра гатоўнасць харчблокаў да пачатку навучальнага года. Паводле яе слоў, каля 92% харчблокаў атрымалі падпісаныя акты гатоўнасці. Калі ж нейкія аб'екты не будуць гатовыя да пачатку навучальнага года, то альбо харчаванне школьнікаў будзе арганізавана ў бліжэйшых сталовых, альбо дзяцей забяспечаць прывазным харчаваннем. "Праблем не будзе", — запэўніла спецыяліст.

Стужка навiн
0