Так напярэдадні ў "Мінск-Арэне" прайшоў кулінарны батл, дзе шэф-кухары сталічных рэстаранаў працавалі разам са студэнтамі каледжа і прапаноўвалі журы ацаніць закускі, якія яны так па-рознаму прыгатавалі з аднаго і таго ж набору прадуктаў.
Самая зайздросная роля дасталася журы, бо эксперты паспыталі кулінарныя творы кожнага з удзельнікаў, а пасля акуратна запісалі рэстараны, якія прадстаўлялі шэф-кухары, каб ведаць, куды ісці за дадаткам.
У журы прысутнічала і шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава. А каб чытачы не адчувалі сябе за бортам гэтага кулінарнага свята, карэспандэнты агенцтва запісалі парады ад шэф-кухараў, якія дапамогуць вашым стравам выглядаць так жа добра, як у рэстаране, і прасачылі за прыгатаваннем некаторых закусак, якія можна прыгатаваць і дома.
Калі быў маленькі, мае пяльмені раскрываліся, як мідыі
Хтосьці, як Арцём Бяссяальнаў прыйшоў у прафесію дзякуючы бацькам, якія і самі шмат гатуюць. Шэф запэўнівае: хатняя ежа самая смачная таму, што яе гатуюць з любоўю. І да такога падыходу павінен імкнуцца кожны кухар, незалежна ад памеру залы ў рэстаране.
А хтосьці да гэтага часу гатуе на кухні для незнаёмых гасцей, як для ўласных бацькоў.
"Кожны раз, як я гатую, уяўляю, што ў мяне ў залі сядзяць бацькі. Усё павінна быць якасна і смачна", - распавёў кухар Зміцер.
Аляксандр Пікулік пачаў гатаваць яшчэ ў дзяцінстве. Першыя стравы - для бацькоў, атрымлівалася не ўсе, так што шлях да поспеху спачатку можа быць цярністы, не хвалюйцеся, калі нешта ідзе не па плане.
"Гарэлі яйкі, пяльмені адкрываліся, як мідыі, але я шмат глядзеў фільмаў і цікавых перадач па кулінарыі, зацікавіўся тым, як спалучаць неспалучальнае", - распавёў Аляксандр.
Пасля няўдач з пяльменямі пачаўся і кар'ерны рост: трапіў у рэстаран, папрацаваў з мармуровым мясам, абслугоўваў пасольствы.
Асновы хіміі і просты кубак
А вось і парады, якія далі шэф-кухары чытачам Sputnik.
Калі гатуеце штосьці дома, то пры выкладцы гарніру выкарыстоўвайце кубак. Змясціце страву (грэчку або бульбяное пюрэ) у кубак, падцяпліце ў мікрахвалеўцы і перавярніце. Зверху ўпрыгожце зелянінай, і вынік будзе выглядаць як у рэстаране.
Вывучыце асновы хіміі. Так-так, веды асноў хімічных працэсаў пры тэрмаапрацоўцы прадуктаў вельмі важныя. Да прыкладу, каб мяса было мяккім, яго не трэба даводзіць да поўнай гатоўнасці, а гэта - дэнатурацыя бялку.
Не баяцца спалучаць неспалучальнае. Аднойчы Дзмітрый вырашыў у адным бургеры выкарыстоўваць ялавічыну, рыбу і курыцу. Гатаваў для бацькоў, яны сказалі, што спалучэнне даволі незвычайнае. Адным словам, галоўнае не баяцца эксперыментаў, бо так можна адкрыць і па-сапраўднаму цікавае спалучэнне.
Галоўнае - гатаваць з любоўю. Гэта змяняе амаль любую страву.
На стале ў журы
Гатавалі сёння закускі самай рознай "нацыянальнасці". Вось на адной талерцы два віды сморабродаў - гэта дацкія бутэрброды. Адзін прыгатаваны на брыошы - гэта салодкае цеста на сметанковым масле. А другі смораброд несалодкі, ён гатуецца на звычайным чорным хлебе. Усё гэта можна ўпрыгожыць чыпсамі з буракоў (іх можна прыгатаваць у звычайнай мікрахвалеўцы).
"Паўтарыць у хатніх умовах можна ўсё", - пераконвае адзін з шэф-кухараў.
За адным столікам гатавали бразільскі дэсерт "Олинда", але ў сваім міні-варыянце, "на зубок". Таксама шэф вырашыў сумясціць нібыта несумяшчальныя прадукты - ласось і ялавічыну.
Дзякуй. Усё вельмі смачна
Судзіць строга журы сёння не прыйшлося, арганізатары далі іншае заданне - хваліць. А іншага жадання ў суддзяў і не было.
"Тое, як вы гэта рабілі - цуд. Раскатаць морквачку, зрабіць ружу з маскарпоне на маленькім тосце. Я прыйшла да высновы, што хаджу не ў тыя рэстараны. Сёння было смачней, чым тое, што я звычайна замаўляю ў нашых беларускіх рэстаранах. Запішу назву устаноў, у якіх вы працуеце, і буду хадзіць туды. А калі нешта пойдзе не так, буду ведаць, каму прад'яўляць прэтэнзіі", - смяецца шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава.
А калі вы да гэтага часу не верыце ў неверагодныя здольнасці кухараў, якія ўдзельнічалі ў сённяшнім батле і арганізоўвалі яго, глядзіце на відэа Sputnik, як брэнд шэф-повар Марына Бандаровіч з завязанымі вачыма наразае грушу.
Для слабанервных удакладнім, што ні груша, ні Марына не пацярпелі, так што глядзіце на дэманстрацыю майстэрства смела, але ў хатніх умовах паўтарайце лепш самі стравы.
Для тых, каго ўразіў такі навык, кухары растлумачылі, што авалодаць нажом можна паспрабаваць усяго за месяц.