Sputnik працягвае гартаць кнігу Алены Малахавец "Падарунак маладым гаспадыням, або Сродак да памяншэння расходаў у хатняй гаспадарцы". Яна ўбачыла свет амаль 160 гадоў таму і змяшчае каля 1500 рэцэптаў і каштоўных парад, якія прыйдуцца да спадобы і сучасным гаспадыням.
Мы ўжо прапанавалі вашай увазе незвычайныя рэцэпты з рыбай, а зараз размова пойдзе пра варэнне.
Агульныя парады
Ягады або садавіну, прызначаныя для варэння, трэба збіраць у той жа дзень - ясны, сухі, не дажджлівы. Гэтыя ягады і садавіна павінны быць не пераспелыя, варыць іх трэба перш на вялікім агні, каб варэнне тры разы ўскіпела ключом, кожны раз адстаўляць, каб зняць пену, потым даварваць на лёгкім агні.
Каб даведацца, ці гатова варэнне, трэба браць яго патроху лыжачкай. Калі ягады празрыстыя і поўныя, а сіроп густы, празрысты і пасля таго, як яго патрымаць на лёдзе, на ім з'яўляецца тонкая перапонка - гэта знак, што варэнне ўжо гатова. Кіслыя ягады трэба варыць менш. Гарачае варэнне не трэба адразу зліваць у банкі, таму што тады ягады ўсплываюць наверх, а сок застаецца на дне.
Нельга даваць варэнню стаяць у медным посудзе, таму што яно ўбірае ў сябе шкодныя часціцы металу і ад медзі губляе свой колер. Гарачае варэнне нельга прыкрываць вечкам, таму што ўздымаецца пар, ператвараючыся ў кроплі вады, і можа стаць прычынай узнікнення цвілі. Пад крышку кніга раіць пакласці кружок паперы, намочаны ў роме.
Зялёны агрэст ў выглядзе шышак хмеля
Сабраць буйнога неспелага агрэста, разрэзаць на чатыры часткі, але не да канца, так, каб мелі выгляд чатырох лісточкаў. Асцярожна выняць сярэдзіну, нанізаць па 4-5 разрэзаныя ягады на сцяблінку ад парэчкі. Пакласці сцяблінкі ў гаршчок, перакладаючы іх вішнёвымі лісцем, шчаўем і шпінатам, заліць спіртам, каб ён пакрыў лісце, зачыніць гаршчок і паставіць у папярэдне нагрэтую духоўку.
Пакінуць агрэст на некалькі гадзін, пасля чаго выняць, высыпаць у халодную ваду з лёдам, праз гадзіну змяніць ваду і 1 раз закіпяціць у ёй ягады. Зліць кіпень, зноў усыпаць агрэст ў ваду з лёдам, якую трэба змяніць некалькі разоў, трымаючы ў ёй ягады хвілін 10-15, каб пазбавіць ягады спіртового паху.
Потым адкінуць ягады на рэшата, даць вадзе сцячы і дадаткова абсушыць іх на ручніку. Калі яны высахнуць, узважыць: на кожныя паўкіло ягад трэба 1 кг цукру і 1 шклянка вады. Прыгатаваць сіроп з ¾ цукру, закіпяціць, зняць пену і ў гарачы усыпаць ягады. Калі пачне кіпець, пасыпаць астатнім цукрам і тры разы закіпяціць, даварваўся на маленькім агні. У сіроп можна пакласці кавалачак ванілі.
Варэнне з салаты з імбірам
Сабраць сцеблы салаты, якая пайшла ў стрэлку, абварыць іх кіпенем і ачысціць ад скуркі, перасыпаць цёртым імбірам, каб усе кавалачкі былі ім пакрытыя, і пакінуць на 3 дні на лёдзе (у лядоўні). Выняць, прамыць у чыстай вадзе, варыць, як звычайнае варэнне, дадаючы на кожныя 0,5 кг варэння разрэзаны кавалак імбірнага кораня, 0,7 кг цукру, 1 шклянку вады. Калі варэнне будзе гатова, выбраць кавалачкі імбіра.
Варэнне з агуркоў
Адабраць самыя маленькія і самыя зялёныя агурочкі, вымыць іх і добра выцерці. Апусціць у моцна пасоленую ваду, пакласці туды капуснага лісця, паставіць у цёплае месца на некалькі дзён, каб агуркі пажоўклі.
Перакласці іх у тазік, прыкрыць такімі ж лісцем капусты, закіпяціць салёную ваду, у якой мокла агуркі, і заліць іх ёю. Калі злёгку астыне, зліць і паўтараць так да таго часу, пакуль агуркі не стануць зноў зялёнымі. Калі пазелянелі, апусціць агуркі ў халодную ваду на тры дні, затым добра выцерці і заліць астылым сіропам з 0,5 кг цукру і 1,5 шклянак вады, з даданнем імбіра, цэдры і соку з двух лімонаў.
На наступны дзень сіроп зліць, дадаць на кожныя паўкіло агуркоў 700 грамаў цукру, зварыць да гушчыні, апусціць у яго агуркі і закіпяціць іх двойчы.