Не толькі з ягад: незвычайныя рэцэпты варэння

© Sputnik / Людмила ЯнковскаяНе толькі з ягад: незвычайныя рэцэпты варэння
Не толькі з ягад: незвычайныя рэцэпты варэння - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Нягледзячы на пахаладанне, якое нядаўна прыйшло ў Беларусь, у краіне ўжо наступіў сезон ягад, а значыць і смачных нарыхтовак, якія будуць радаваць гаспадынь да наступнага сезона.

Sputnik працягвае гартаць кнігу Алены Малахавец "Падарунак маладым гаспадыням, або Сродак да памяншэння расходаў у хатняй гаспадарцы". Яна ўбачыла свет амаль 160 гадоў таму і змяшчае каля 1500 рэцэптаў і каштоўных парад, якія прыйдуцца да спадобы і сучасным гаспадыням.

Мы ўжо прапанавалі вашай увазе незвычайныя рэцэпты з рыбай, а зараз размова пойдзе пра варэнне.

Агульныя парады

Ягады або садавіну, прызначаныя для варэння, трэба збіраць у той жа дзень - ясны, сухі, не дажджлівы. Гэтыя ягады і садавіна павінны быць не пераспелыя, варыць іх трэба перш на вялікім агні, каб варэнне тры разы ўскіпела ключом, кожны раз адстаўляць, каб зняць пену, потым даварваць на лёгкім агні.

Судак у рыбацкіх сетках - Sputnik Беларусь
Вугор у віне і катлеты з селядца: незвычайныя рэцэпты з рыбай

Каб даведацца, ці гатова варэнне, трэба браць яго патроху лыжачкай. Калі ягады празрыстыя і поўныя, а сіроп густы, празрысты і пасля таго, як яго патрымаць на лёдзе, на ім з'яўляецца тонкая перапонка - гэта знак, што варэнне ўжо гатова. Кіслыя ягады трэба варыць менш. Гарачае варэнне не трэба адразу зліваць у банкі, таму што тады ягады ўсплываюць наверх, а сок застаецца на дне.

Нельга даваць варэнню стаяць у медным посудзе, таму што яно ўбірае ў сябе шкодныя часціцы металу і ад медзі губляе свой колер. Гарачае варэнне нельга прыкрываць вечкам, таму што ўздымаецца пар, ператвараючыся ў кроплі вады, і можа стаць прычынай узнікнення цвілі. Пад крышку кніга раіць пакласці кружок паперы, намочаны ў роме.

Зялёны агрэст ў выглядзе шышак хмеля

Сабраць буйнога неспелага агрэста, разрэзаць на чатыры часткі, але не да канца, так, каб мелі выгляд чатырох лісточкаў. Асцярожна выняць сярэдзіну, нанізаць па 4-5 разрэзаныя ягады на сцяблінку ад парэчкі. Пакласці сцяблінкі ў гаршчок, перакладаючы іх вішнёвымі лісцем, шчаўем і шпінатам, заліць спіртам, каб ён пакрыў лісце, зачыніць гаршчок і паставіць у папярэдне нагрэтую духоўку.

© Pixabay / GLady Зялёны агрэст
Не толькі з ягад: незвычайныя рэцэпты варэння - Sputnik Беларусь
Зялёны агрэст

Пакінуць агрэст на некалькі гадзін, пасля чаго выняць, высыпаць у халодную ваду з лёдам, праз гадзіну змяніць ваду і 1 раз закіпяціць у ёй ягады. Зліць кіпень, зноў усыпаць агрэст ў ваду з лёдам, якую трэба змяніць некалькі разоў, трымаючы ў ёй ягады хвілін 10-15, каб пазбавіць ягады спіртового паху.

Потым адкінуць ягады на рэшата, даць вадзе сцячы і дадаткова абсушыць іх на ручніку. Калі яны высахнуць, узважыць: на кожныя паўкіло ягад трэба 1 кг цукру і 1 шклянка вады. Прыгатаваць сіроп з ¾ цукру, закіпяціць, зняць пену і ў гарачы усыпаць ягады. Калі пачне кіпець, пасыпаць астатнім цукрам і тры разы закіпяціць, даварваўся на маленькім агні. У сіроп можна пакласці кавалачак ванілі.

Варэнне з салаты з імбірам

Сабраць сцеблы салаты, якая пайшла ў стрэлку, абварыць іх кіпенем і ачысціць ад скуркі, перасыпаць цёртым імбірам, каб усе кавалачкі былі ім пакрытыя, і пакінуць на 3 дні на лёдзе (у лядоўні). Выняць, прамыць у чыстай вадзе, варыць, як звычайнае варэнне, дадаючы на ​​кожныя 0,5 кг варэння разрэзаны кавалак імбірнага кораня, 0,7 кг цукру, 1 шклянку вады. Калі варэнне будзе гатова, выбраць кавалачкі імбіра.

Варэнне з агуркоў

Адабраць самыя маленькія і самыя зялёныя агурочкі, вымыць іх і добра выцерці. Апусціць у моцна пасоленую ваду, пакласці туды капуснага лісця, паставіць у цёплае месца на некалькі дзён, каб агуркі пажоўклі.

© Pixabay / StockSnapАгуркі трэба браць невялічкія
Не толькі з ягад: незвычайныя рэцэпты варэння - Sputnik Беларусь
Агуркі трэба браць невялічкія

Перакласці іх у тазік, прыкрыць такімі ж лісцем капусты, закіпяціць салёную ваду, у якой мокла агуркі, і заліць іх ёю. Калі злёгку астыне, зліць і паўтараць так да таго часу, пакуль агуркі не стануць зноў зялёнымі. Калі пазелянелі, апусціць агуркі ў халодную ваду на тры дні, затым добра выцерці і заліць астылым сіропам з 0,5 кг цукру і 1,5 шклянак вады, з даданнем імбіра, цэдры і соку з двух лімонаў.

На наступны дзень сіроп зліць, дадаць на кожныя паўкіло агуркоў 700 грамаў цукру, зварыць да гушчыні, апусціць у яго агуркі і закіпяціць іх двойчы.

Стужка навiн
0