Сістэма харчавання нашых продкаў была вельмі добра збалансавана - у ежу ўжывалі ўсё тое, што атрымлівалася вырасціць, сабраць і захаваць у засеках, кажа госця радыё Sputnik Беларусь.
"Па нашых вераванняў серада і пятніца лічацца поснымі днямі - днямі ачышчэння, чацвер - рыбны дзень. Нашы продкі, на маю думку, сабе толькі адзін дзень у тыдзень дазвалялі мяса ёсць, а ў нас цяпер, калі ты на сняданак не з'еў мяса, на абед і на вячэру, ты лічыш, што галодны, я чула такія думкі. Вельмі шмат мяса, якое, як я лічу, арганізму ў такой колькасці не трэба. І мы схіліліся да таго, што менш ўдзяляем увагі карняплодам, што нам вельмі важна, а перайшлі больш на жывёльную ежу ", - разважае Наважылава.
Баланс у харчаванні, які на працягу многіх стагоддзяў складваўся на нашай тэрыторыі, адлюстраваны ў старадаўняй прыпавесці пра карняплоды, агародніну і садавіну, тэкст якой прыводзіць суразмоўніца Sputnik.
Аднак на гэтую збалансаваную сістэму забыліся з-за сучаснай разнастайнасці прадуктаў, якія выкарыстоўваюцца ў іх вытворчасці, тэхналогій і рэкламы.
"Закармілі народ. У нас усё было і адносна мяса вельмі гарманічна, і рыба была, і посныя дні былі, калі людзі сядзелі на вадзе і хлебе і на капусце з бульбай, і былі здаровыя і аралі... Адкуль былі сілы, калі мяса амаль не елі?!" - задаецца рытарычнае пытанне Наважылава.
На думку фітнес-эксперта, беларусам пара ўспомніць пра карысць агародніны, такой як буракі, морква, капуста, рэпка і рэдзька, "у іх вельмі шмат вітамінаў, у бульбе - нашмат менш", а таксама пастаянна падтрымліваць індывідуальную сістэму забаронаў у адносінах да шкодных прадуктаў.
"Я сабе ўвесь час усё забараняю. Я не ем салодкае. У мяне няма такога, каб мяне аж трэсла. Але часам мне бывае захочацца, і раз у тыдзень сабе дазваляю, хоць цукеркі ем радзей. Я лічу, што сабе забараняць абавязкова трэба, гэта выхоўвае сілу волі, характар. Мы жывёлы такія, нам толькі дай волю - мы не спынімся. Але я не забараняю сабе часам зрывацца, свята сабе ладжу і разумею, што калі не забараняць, то гэта становіцца пастаянным жаданнем - спажываць булачкі, кожны дзень есці пірожныя або мяса", - раіць Наважылава.
У наступнай праграме з удзелам Наталлі Наважылавай - аналіз папулярных у свеце дыет і сістэм харчавання, а таксама аргументы па спажыванні тых ці іншых прадуктаў ад аўтарытэтных спецыялістаў у сферы діетологіі.
Поўную версію размовы з экспертам па фітнесу і ЗЛЖ, грамадскім дзеячам Наталляй Наважылавай глядзіце ў відэатрансляцыі.
Чытайце таксама:
- Ласунак для багатых: як прыгатаваць сапраўднае беларускае масла
- Лепшая рыба – гэта каўбаса? Гатуем смачныя беларускія рыбныя стравы
- Правілы народнага этыкету: як паводзіць сябе за сталом