Страсны тыдзень — самы адказны і цяжкі перыяд для праваслаўных вернікаў. У гэтыя дні царква ўспамінае трагічныя падзеі апошніх дзён жыцця Ісуса Хрыста, яго пакутлівую смерць і ўваскрашэнне.
Кожны з дзён тыдня прысвечаны ўспамінам аб знаходжанні Збавіцеля на Зямлі — гэтыя дні называюцца Гарачымі або Вялікімі.
Чацвер быў адным з ключавых дзён тыдня. Менавіта ў гэты дзень Ісус Хрыстос устанавіў таінства еўхарыстыі — прычасце. Царква ўспамінае, як Сын Божы сабраў вучняў на Таемную Вячэру, дзе даў ім віно і хлеб са словамі: "прымеце, ежце, гэта Цела Маё за вас выдаваемае, і Кроў Мая, за вас праліваемая".
Калі Чысты чацвер у 2020 годзе
У гэтым годзе гэты дзень выпадае на 16 красавіка.
Чаму чацвер называюць Чыстым
У самым пачатку Тайнай Вячэры Хрыстос абмыў ногі кожнаму свайму вучню. Такім чынам Ісус паказаў пакору да бліжняга.
Сёння ў Чысты чацвер у кафедральных саборах таксама абавязкова адбываецца чын умавення ног дванаццаці святарам. А свецкія людзі ў гэты дзень спавядаюцца і прычашчаюцца ў храмах.
Народныя прыкметы ў Чысты чацвер
Яшчэ на Русі людзі ў гэты дзень здзяйснялі масу абрадаў і правілаў, звязаных з уборкай, ачышчэннем жылля і самога сябе. Адным з такіх абрадаў было умыванне або купанне да світання ў адкрытых вадаёмах.
У вёсках здзяйснялася вялікая падрыхтоўка да Вялікадня: дамы старанна вымывалі, бялізну мылі, яйкі фарбавалі, выпякалі кулічы, рыхтавалі тварожныя пасхі і іншыя святочныя пачастункі. Уборку трэба было абавязкова завяршыць у гэты дзень — у наступны раз гаспадыні прыбіралі толькі на наступным тыдні.
Акрамя таго, людзі абавязкова самі мыліся, таму што вада ў Чысты чацвер мае асаблівыя цудоўныя ўласцівасці.
Усе перадвелікодныя традыцыі Чыстага чацвярга захаваліся да нашых дзён.
Што нельга рабіць у Чысты чацвер
Ніякіх змоў і чараў здзяйсняць у гэты дзень нельга. Царква ставіцца да падобных дзеянняў адмоўна. Выконваць народныя абрады, звязаныя з паганскімі традыцыямі, не варта — верніку лепш за ўсё ў гэты дзень схадзіць у царкву.
Пост у Чысты чацвер
Тым, хто пасціцца, у гэты дзень можна ўжываць у ежу посную ежу, прыгатаваную на алеі.