https://bel.sputnik.by/20200719/Belaruskaya-narodnaya-kukhnya-gatuem-stravy-z-lschak-1045166045.html
Беларуская народная кухня: гатуем стравы з лісічак
Беларуская народная кухня: гатуем стравы з лісічак
Sputnik Беларусь
Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае, хто лічыў грыбныя стравы больш каштоўнымі, чым золата ці срэбра, і вучыць гатаваць лісічкі. 19.07.2020, Sputnik Беларусь
2020-07-19T13:01+0300
2020-07-19T13:01+0300
2020-07-20T07:00+0300
цiкавосткi
ларыса мятлеўская
беларуская кухня
прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/103625/02/1036250243_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_9b982e226abc7b1c310610c0090a8a60.jpg
Калі ў полі закаласілася жыта, надыходзіць час адпраўляцца ў лес па грыбы. Сярод зялёных мхоў невялікімі лапікамі жаўцеюць лісічкі і трэба паспяшацца не толькі пакаштаваць з іх смачныя стравы па беларускіх народных рэцэптах, але і зрабіць прыпасы на зіму.Ліска, лісіца, лісічанка, пліска, жоўцік і жаўцюр, смалянка, саснянка, вавёрчын, яўрэйскі або кашэрны грыб — усё гэта назвы лісічкі звычайнай ў розных рэгіёнах Беларусі. Яны сустракаюцца ў літаратурнай мове і народным маўленні і выразна адлюстроўваюць спецыфіку грыба, яго форму, колер, выкарыстане ў кулінарыі.Так у народзе кажуць: "Раней за лісічак нішто не расце", "Лісічкі — грыбы чыстыя, не рабачлівыя (чарвівыя)", "Раней за лісічак нішто не расце", "Лісічка за ўсіх грыбоў хітрэй — заўсёды пад жоўты лісток хаваецца".Па сваіх якасцях не ўсе грыбы раўназначныя і лісічкі знаходзяцца ў шэрагу найбольш каштоўных. Гэтыя грыбы зручна збіраць, паколькі растуць яны на адным месцы вялікімі сем’ямі і не бываюць чарвівымі.У народзе заўважалі, што на адным месцы гэтыя грыбы з’яўляюцца не кожны год. Калі суха, то іх трэба шукаць па мхах, калі холадна — па ельніках, калі мокра — па бярэзніках. Сустрэць іх у лесе або на кірмашы можна ад ліпеня да верасня. Лісічкі спажываюць свежымі, марынаванымі, сушанымі і салёнымі. Выкарыстоўваюць іх і ў народнай медыцыне.Замест срэбра і золата – стравы з грыбоўУ І ст нашай эры рымскі навуковец і пісменнік Пліній упершыню паспрабаваў сістэматызаваць грыбы, вылучыўшы дзве вялікія групы: страўныя і нястраўныя.У старажытным Рыме ў багатых людзей і патрыцыяў без грыбных страў не абыходзілася ніводнае застолле. Нездарма ў тыя часы зявілася крылатая фраза, якая належыць паэту Марцыялу: "Срэбрам і золатам... лёгка паступіцца, але немагчыма адмовіцца ад стравы з грыбоў".У кухараў розных краін свету лісічкі ў пашане. Стравы з іх гатуюць у Польшчы, Германіі, Расіі, Фінляндыі, Карэі, Латвіі, Літве і вядома ж у Беларусі. Вось як гатуюць гэтыя грыбы ў Зэльвенскім раёне Гродзенскай вобласці.Суп з лісічакІнгрыдыенты:Як гатаваць:Пачысціць і вымыць грыбы, дробна нарэзаць сала, патаўчы ў ступцы і падсмажыць на ім дробна накрышаную цыбулю, дадаць лісічкі і тушыць 45 хвілін. Затым грыбы заліць гарачай вадой у патрэбным аб’ёме, пасаліць і давесці да кіпення. Змяшаць смятану з мукой і забяліць ёй гатовы суп. Пасыпаць перцам або кропам.Лісічкі
Тушаныя лісічкіІнгрыдыенты:Як гатаваць:Свежыя грыбы пачысціць і вымыць, нарэзаць і тушыць на сухой патэльні ва ўласным соку ўвесь час мяшаючы пакуль не выпарыцца сок. Дадаць у грыбы загадзя дробна нашаткаваную і падсмажаную на масле цыбулю, грыбны адвар або ваду і тушыць 30 хвілін. За некалькі хвілін да гатовасці пасаліць, дадаць смятану і пасыпаць сечанай зелянінай кропу. Падаюць да варанай бульбы.Лісічкі ў лесе
Парады руплівай гаспадынькі:
https://bel.sputnik.by/20200829/dabrak-i-praudzivik-chym-nashy-prodki-zamyanyali-myasa-na-talercy-1037716879.html
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2020
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/103625/02/1036250243_177:0:1884:1280_1920x0_80_0_0_dab9963fee859363566222afe021c6c4.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
цiкавосткi, ларыса мятлеўская, беларуская кухня, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
цiкавосткi, ларыса мятлеўская, беларуская кухня, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Беларуская народная кухня: гатуем стравы з лісічак
13:01 19.07.2020 (абноўлена: 07:00 20.07.2020) Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае, хто лічыў грыбныя стравы больш каштоўнымі, чым золата ці срэбра, і вучыць гатаваць лісічкі.
Калі ў полі закаласілася жыта, надыходзіць час адпраўляцца ў лес па грыбы. Сярод зялёных мхоў невялікімі лапікамі жаўцеюць лісічкі і трэба паспяшацца не толькі пакаштаваць з іх смачныя стравы па беларускіх народных рэцэптах, але і зрабіць прыпасы на зіму.
Ліска, лісіца, лісічанка, пліска, жоўцік і жаўцюр, смалянка, саснянка, вавёрчын, яўрэйскі або кашэрны грыб — усё гэта назвы лісічкі звычайнай ў розных рэгіёнах Беларусі. Яны сустракаюцца ў літаратурнай мове і народным маўленні і выразна адлюстроўваюць спецыфіку грыба, яго форму, колер, выкарыстане ў кулінарыі.
Так у народзе кажуць: "Раней за лісічак нішто не расце", "Лісічкі — грыбы чыстыя, не рабачлівыя (чарвівыя)", "Раней за лісічак нішто не расце", "Лісічка за ўсіх грыбоў хітрэй — заўсёды пад жоўты лісток хаваецца".
Па сваіх якасцях не ўсе грыбы раўназначныя і лісічкі знаходзяцца ў шэрагу найбольш каштоўных. Гэтыя грыбы зручна збіраць, паколькі растуць яны на адным месцы вялікімі сем’ямі і не бываюць чарвівымі.
У народзе заўважалі, што на адным месцы гэтыя грыбы з’яўляюцца не кожны год. Калі суха, то іх трэба шукаць па мхах, калі холадна — па ельніках, калі мокра — па бярэзніках. Сустрэць іх у лесе або на кірмашы можна ад ліпеня да верасня. Лісічкі спажываюць свежымі, марынаванымі, сушанымі і салёнымі. Выкарыстоўваюць іх і ў народнай медыцыне.
Замест срэбра і золата – стравы з грыбоў
У І ст нашай эры рымскі навуковец і пісменнік Пліній упершыню паспрабаваў сістэматызаваць грыбы, вылучыўшы дзве вялікія групы: страўныя і нястраўныя.
У старажытным Рыме ў багатых людзей і патрыцыяў без грыбных страў не абыходзілася ніводнае застолле. Нездарма ў тыя часы зявілася крылатая фраза, якая належыць паэту Марцыялу: "Срэбрам і золатам... лёгка паступіцца, але немагчыма адмовіцца ад стравы з грыбоў".
У кухараў розных краін свету лісічкі ў пашане. Стравы з іх гатуюць у Польшчы, Германіі, Расіі, Фінляндыі, Карэі, Латвіі, Літве і вядома ж у Беларусі. Вось як гатуюць гэтыя грыбы ў Зэльвенскім раёне Гродзенскай вобласці.
- 500 г свежых лісічак
- 100 г сала
- 1 цыбуліна
- 1 ч.лыжка мукі
- 2 ст лыжкі смятаны
- Соль
- Чорны молаты перац
- Зеляніна кропу
Пачысціць і вымыць грыбы, дробна нарэзаць сала, патаўчы ў ступцы і падсмажыць на ім дробна накрышаную цыбулю, дадаць лісічкі і тушыць 45 хвілін. Затым грыбы заліць гарачай вадой у патрэбным аб’ёме, пасаліць і давесці да кіпення. Змяшаць смятану з мукой і забяліць ёй гатовы суп. Пасыпаць перцам або кропам.
- 500 г свежых лісічак
- 2 ст лыжкі вяршковага масла
- 3 ст лыжкі смятаны
- 1,5 шклянкі грыбнога адвару
- Соль
- Зеляніна кропу
Свежыя грыбы пачысціць і вымыць, нарэзаць і тушыць на сухой патэльні ва ўласным соку ўвесь час мяшаючы пакуль не выпарыцца сок. Дадаць у грыбы загадзя дробна нашаткаваную і падсмажаную на масле цыбулю, грыбны адвар або ваду і тушыць 30 хвілін. За некалькі хвілін да гатовасці пасаліць, дадаць смятану і пасыпаць сечанай зелянінай кропу. Падаюць да варанай бульбы.
Парады руплівай гаспадынькі:
- Падчас працяглай варкі грыбы страчваюць сваю пажыўнасць і, выпускаючы сок цвярдзеюць;
- Больш жорсткія ножкі звычайна вараць асобна і даўжэй за шапачкі, а прыгатаваныя - крышаць дробна;
- Ачышчаныя і вымытыя грыбы з прэсным смакам тушаць або смажаць ва ўласным саку з тлушчам;
- Каб свежыя грыбы не крышыліся, перад тым як нарэзаць, трэба абліць іх кіпенем.