Час для гарбаты! Расказваем самы любімы ў свеце напой у 23 фота
Падпісацца
Густая гарбата з малаком, гарбата з цукрам упрыкуску, англійская гарбата з печывам, гарбата з ормуда, французская гарбата з "мадленкай" - усіх смакаў, традыцый і спосабаў не пералічыць ніколі.
Але сёння вы абавязкова павінны выпіць гарбаты на свой любімы манер, бо 15 снежня адзначаецца Міжнародны дзень гарбаты.
Sputnik прапануе "чайныя" кадры з усяго свету: як вырошчваюць гарбату на высакагорных плато і якія традыцыі захаваліся сёння па ўсім свеце.
Чытайце таксама:
- Чым сагрэцца ўзімку: беларускія рэцэпты гарачых напояў
- Хлебніца і драмуха: з чаго гатавалі гарбату нашы продкі
- Навукоўцы высветлілі, якое захворванне прадухіляе гарачая гарбата
© AFP 2024 / STRЧайныя плантацыі Кітая. Менавіта ў Кітаі сталі ўпершыню ўжываць гарбату ў якасці лекаў, а затым і напою. Адсюль яна распаўсюдзілася па ўсім свеце.
1/23
© AFP 2024 / STR
Чайныя плантацыі Кітая. Менавіта ў Кітаі сталі ўпершыню ўжываць гарбату ў якасці лекаў, а затым і напою. Адсюль яна распаўсюдзілася па ўсім свеце.
© Pexels / NIKOLAY OSMACHKOЧайная культура Кітая налічвае 15-векавую гісторыю. Шмат разоў у выніку войнаў яна згасала і адраджалася зноў у новым выглядзе. У цяперашні час у Кітаі спажываецца і вырабляецца велізарная колькасць гатункаў гарбаты.
2/23
© Pexels / NIKOLAY OSMACHKO
Чайная культура Кітая налічвае 15-векавую гісторыю. Шмат разоў у выніку войнаў яна згасала і адраджалася зноў у новым выглядзе. У цяперашні час у Кітаі спажываецца і вырабляецца велізарная колькасць гатункаў гарбаты.
© AP / Ashwini BhatiaНапрыклад, асновай харчавання будысцкіх манахаў з'яўляецца тыбецкая гарбата - зялёная пліткавая гарбата, прыгатаваная з даданнем масла, мукі, солі. Яна вельмі каларыйная і пажыўная.
3/23
© AP / Ashwini Bhatia
Напрыклад, асновай харчавання будысцкіх манахаў з'яўляецца тыбецкая гарбата - зялёная пліткавая гарбата, прыгатаваная з даданнем масла, мукі, солі. Яна вельмі каларыйная і пажыўная.
© Sputnik / Файед Эль-ГезириПлантацыя Cameron Highlands ў Малайзіі, размешчаная на вышыні 1300 - 1800 метраў над узроўнем мора. Нягледзячы на неверагодна гарачы малайзійскі клімат, на чайных плантацыях заўсёды халаднавата.
4/23
© Sputnik / Файед Эль-Гезири
Плантацыя Cameron Highlands ў Малайзіі, размешчаная на вышыні 1300 - 1800 метраў над узроўнем мора. Нягледзячы на неверагодна гарачы малайзійскі клімат, на чайных плантацыях заўсёды халаднавата.
© AFP 2024 / ISHARA S.KODIKARAПа ўсім свеце - у больш чым 145 краін - пастаўляецца гарбата з Шры-Ланкі. Цэйлонская гарбата - сусветны стандарт вышэйшай пробы.
5/23
© AFP 2024 / ISHARA S.KODIKARA
Па ўсім свеце - у больш чым 145 краін - пастаўляецца гарбата з Шры-Ланкі. Цэйлонская гарбата - сусветны стандарт вышэйшай пробы.
© AP / Shuji KajiyamaУ Японіі гарбата вядомая, па меншай меры, з IX стагоддзя, тады ж з Кітая было прывезена насенне гарбаты. Сёння японцы могуць нават сумясціць дзве любімыя культурныя традыцыі: назіранне за красаваннем сакуры і чайную цырымонію.
6/23
© AP / Shuji Kajiyama
У Японіі гарбата вядомая, па меншай меры, з IX стагоддзя, тады ж з Кітая было прывезена насенне гарбаты. Сёння японцы могуць нават сумясціць дзве любімыя культурныя традыцыі: назіранне за красаваннем сакуры і чайную цырымонію.
© Pexels / NipananLifestyleЯпонская чайная цырымонія - найбагацейшы культурны рытуал чаявання. Гарбата матча, якая робіцца з парашка і узбіваецца спецыяльным венцам, важная яго частка.
7/23
© Pexels / NipananLifestyle
Японская чайная цырымонія - найбагацейшы культурны рытуал чаявання. Гарбата матча, якая робіцца з парашка і узбіваецца спецыяльным венцам, важная яго частка.
© AP / Ng Han GuanСучаснай чайнай культуры Кітая не больш за 40 гадоў, і ў кожным рэгіёне яна свая. Як вам кітайскім самавар? Нагадвае рускі? Менавіта з Кітая ў XVII стагоддзі гарбата была завезена ў Расію.
8/23
© AP / Ng Han Guan
Сучаснай чайнай культуры Кітая не больш за 40 гадоў, і ў кожным рэгіёне яна свая. Як вам кітайскім самавар? Нагадвае рускі? Менавіта з Кітая ў XVII стагоддзі гарбата была завезена ў Расію.
© Sputnik / Владимир ВяткинСцэнка, якая паказвае карціну рускага мастака Барыса Кустодзіева "Купчыха за гарбатай", у парку Сакольнікі ў Маскве.
Нягледзячы на дарагоўлю, за два стагоддзі - з XVII па ХIX - гарбата стала ў Расіі фактычна нацыянальным напоем.
Нягледзячы на дарагоўлю, за два стагоддзі - з XVII па ХIX - гарбата стала ў Расіі фактычна нацыянальным напоем.
9/23
© Sputnik / Владимир Вяткин
Сцэнка, якая паказвае карціну рускага мастака Барыса Кустодзіева "Купчыха за гарбатай", у парку Сакольнікі ў Маскве.
Нягледзячы на дарагоўлю, за два стагоддзі - з XVII па ХIX - гарбата стала ў Расіі фактычна нацыянальным напоем.
Нягледзячы на дарагоўлю, за два стагоддзі - з XVII па ХIX - гарбата стала ў Расіі фактычна нацыянальным напоем.
© Sputnik / Нина ЗотинаЛісце гарбаты на плантацыі ААТ "Мацесцінская гарбата" ў Хосцінскім раёне Вялікага Сочы. Тут гарбату вырошчваюць каля 70 гадоў. Дзякуючы прахалоднаму клімату прадгорнай тэрыторыі Каўказа гарбатнае лісце валодае падвышаным утрыманнем таніну.
10/23
© Sputnik / Нина Зотина
Лісце гарбаты на плантацыі ААТ "Мацесцінская гарбата" ў Хосцінскім раёне Вялікага Сочы. Тут гарбату вырошчваюць каля 70 гадоў. Дзякуючы прахалоднаму клімату прадгорнай тэрыторыі Каўказа гарбатнае лісце валодае падвышаным утрыманнем таніну.
© Sputnik / Евгения НовоженинаПа сярэднім спажыванні гарбаты Расія ўваходзіць у пяцёрку, па сумарным - знаходзіцца на чацвёртым месцы ў свеце пасля Кітая, Індыі і Турцыі.
11/23
© Sputnik / Евгения Новоженина
Па сярэднім спажыванні гарбаты Расія ўваходзіць у пяцёрку, па сумарным - знаходзіцца на чацвёртым месцы ў свеце пасля Кітая, Індыі і Турцыі.
© Pixabay / haplessmanУ Іраку, Іране, Турцыі, некаторых іншых ісламскіх краінах гарбату п'юць з такіх вось шкляначак - ормудаў. Гэта чорная гарбата (мясцовая або кітайская), сярэдне або моцна завараная. П'юць яе невялікімі глыткамі, упрыкуску з колатым цукрам. Звычайна гарбату запраўляюць імбірам або карыцай, якія кладуць непасрэдна ў ормуды.
12/23
© Pixabay / haplessman
У Іраку, Іране, Турцыі, некаторых іншых ісламскіх краінах гарбату п'юць з такіх вось шкляначак - ормудаў. Гэта чорная гарбата (мясцовая або кітайская), сярэдне або моцна завараная. П'юць яе невялікімі глыткамі, упрыкуску з колатым цукрам. Звычайна гарбату запраўляюць імбірам або карыцай, якія кладуць непасрэдна ў ормуды.
© Sputnik / Михаил АлаеддинРазносчык напояў на рынку ў Амане, Іарданія. Гарбата (шай), мабыць, самы папулярны напой Іарданіі. Яго п'юць без малака рознай ступені салодкасці.
13/23
© Sputnik / Михаил Алаеддин
Разносчык напояў на рынку ў Амане, Іарданія. Гарбата (шай), мабыць, самы папулярны напой Іарданіі. Яго п'юць без малака рознай ступені салодкасці.
© Sputnik / Валерий ШустовУ чайхане азербайджанскага Сабірабада. Тут вырошчваюць сваю гарбату. Падаваць гарбату на пачатку абеду з'яўляецца гасціннасцю, а чайная культура чайханы такая ж старая і моцная, як пабы ў Вялікабрытаніі.
14/23
© Sputnik / Валерий Шустов
У чайхане азербайджанскага Сабірабада. Тут вырошчваюць сваю гарбату. Падаваць гарбату на пачатку абеду з'яўляецца гасціннасцю, а чайная культура чайханы такая ж старая і моцная, як пабы ў Вялікабрытаніі.
© Sputnik / Наталья СеливерсМараканец гатуе гарбату для турыстаў у Агадзіры. Мараканскую гарбату заварваюць уметалічны імбрычак з конусападобным вечкам. За кошт такой канструкцыі ствараецца паветраны фільтр, які, відаць, асаблівым чынам уплывае на водар. Разліваюць напоі ў шклянкі, афіцыянт абавязкова падыме чайнік на вышыню з паўметра і віртуозна напоўніць посуд.
15/23
© Sputnik / Наталья Селиверс
Мараканец гатуе гарбату для турыстаў у Агадзіры. Мараканскую гарбату заварваюць уметалічны імбрычак з конусападобным вечкам. За кошт такой канструкцыі ствараецца паветраны фільтр, які, відаць, асаблівым чынам уплывае на водар. Разліваюць напоі ў шклянкі, афіцыянт абавязкова падыме чайнік на вышыню з паўметра і віртуозна напоўніць посуд.
© AP / Hani MohammedЕменскі вулічны гандляр нясе кубкі гарбаты для продажу. Чайныя крамы ў гэтай краіне паўсюль.
16/23
© AP / Hani Mohammed
Еменскі вулічны гандляр нясе кубкі гарбаты для продажу. Чайныя крамы ў гэтай краіне паўсюль.
© AFP 2024 / JUSTIN TALLISУ Вялікабрытаніі гарбата была уведзена Брытанскай Ост-Індыйскай кампаніяй, заснаванай ў 1600 годзе. І вельмі хутка стала нацыянальным напоем. У XIX стагоддзі сфармавалася ангельская гарбатная традыцыя, якую англічане звязваюць з каралевай Вікторыяй.
17/23
© AFP 2024 / JUSTIN TALLIS
У Вялікабрытаніі гарбата была уведзена Брытанскай Ост-Індыйскай кампаніяй, заснаванай ў 1600 годзе. І вельмі хутка стала нацыянальным напоем. У XIX стагоддзі сфармавалася ангельская гарбатная традыцыя, якую англічане звязваюць з каралевай Вікторыяй.
© AFP 2024 / JUSTIN TALLISАдна з вядомых брытанскіх традыцый, якая склалася ў XIX стагоддзі - пяцігадзіннае чаяванне (five o'clock tea) - падвячорак з гарбатай і лёгкімі закускамі.
18/23
© AFP 2024 / JUSTIN TALLIS
Адна з вядомых брытанскіх традыцый, якая склалася ў XIX стагоддзі - пяцігадзіннае чаяванне (five o'clock tea) - падвячорак з гарбатай і лёгкімі закускамі.
© AFP 2024 / EVAN BARNESБрытанскай імперыі не было б без гарбаты.
19/23
© AFP 2024 / EVAN BARNES
Брытанскай імперыі не было б без гарбаты.
© AFP 2024 / YUN SUK-BONGКаралева Вялікабрытаніі Лізавета II аглядае кубак у ганчарнай краме Сеула. Ужо ў ХVIII стагоддзі англічане пачалі вырабляць уласныя заварачныя чайнікі і кубкі.
20/23
© AFP 2024 / YUN SUK-BONG
Каралева Вялікабрытаніі Лізавета II аглядае кубак у ганчарнай краме Сеула. Ужо ў ХVIII стагоддзі англічане пачалі вырабляць уласныя заварачныя чайнікі і кубкі.
© AP / Anupam NathПрынц Вялікабрытаніі Уільям і яго жонка Кейт, герцагіня Кембрыджская, п'юць гарбату падчас візіту ў Індыю. Некаторыя гісторыкі сцвярджаюць, што Англійская Ост-Індская кампанія імпартавала гарбату ў Англію ў такіх вялікіх колькасцях, што яны сталі нацыяй аматараў гарбаты.
21/23
© AP / Anupam Nath
Прынц Вялікабрытаніі Уільям і яго жонка Кейт, герцагіня Кембрыджская, п'юць гарбату падчас візіту ў Індыю. Некаторыя гісторыкі сцвярджаюць, што Англійская Ост-Індская кампанія імпартавала гарбату ў Англію ў такіх вялікіх колькасцях, што яны сталі нацыяй аматараў гарбаты.
© AFP 2024 / JOEL SAGETАдзін з самых раскошных чайных дамоў Mariage Freres ў Парыжы. Тут прадаецца 654 высакаякасныя гатункі гарбаты, вырашчаныя ў 35 розных краінах. Французы даведаліся пра гарбату ад галандцаў ў 1636 годзе, аднак яе смак многім не спадабаўся, яны аддавалі перавагу каве і какаву.
22/23
© AFP 2024 / JOEL SAGET
Адзін з самых раскошных чайных дамоў Mariage Freres ў Парыжы. Тут прадаецца 654 высакаякасныя гатункі гарбаты, вырашчаныя ў 35 розных краінах. Французы даведаліся пра гарбату ад галандцаў ў 1636 годзе, аднак яе смак многім не спадабаўся, яны аддавалі перавагу каве і какаву.
© AFP 2024 / JEAN-FRANCOIS MONIERДзякуючы раману Марсэля Пруста "У пошуках страчанага часу" ў французаў з'явіўся вельмі прыгожы "чайны вобраз": "Мадлен" і кубак гарбаты. Галоўны герой акунае печыва ў гарбату - і на сотні старонак пераносіцца ў дзяцінства ў Камбрэ, з якім у яго навечна асацыюецца смак гэтага печыва.
23/23
© AFP 2024 / JEAN-FRANCOIS MONIER
Дзякуючы раману Марсэля Пруста "У пошуках страчанага часу" ў французаў з'явіўся вельмі прыгожы "чайны вобраз": "Мадлен" і кубак гарбаты. Галоўны герой акунае печыва ў гарбату - і на сотні старонак пераносіцца ў дзяцінства ў Камбрэ, з якім у яго навечна асацыюецца смак гэтага печыва.