https://bel.sputnik.by/20210103/Plpaka--samym-razgary-gatuem-posnyya-supy-1043466872.html
Гатуем посныя супы па беларускіх народных рэцэптах
Гатуем посныя супы па беларускіх народных рэцэптах
Sputnik Беларусь
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць гатаваць смачныя стравы, якія можна ўжаваць падчас перадкаляднага посту. 03.01.2021, Sputnik Беларусь
2021-01-03T15:25+0300
2021-01-03T15:25+0300
2020-12-31T13:12+0300
калядны пост: каталікі і праваслаўныя рыхтуюцца да нараджэння хрыстова
прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
цiкавосткi
пост
беларуская кухня
посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/103941/30/1039413032_0:167:1601:1067_1920x0_80_0_0_524e0116109f883058a1d8dd0ad09eba.jpg
Перадкалядны пост або Піліпаўка распачаўся ў каталікоў 15 лістапада, а ў праваслаўных - 28 лістапада. Згодна з царкоўнымі правіламі не лічыцца нястрогім – напрацягу ўсяго тэрміну акрамя кожнай серады і пятніцы дазваляецца ўжываць у ежу рыбу.Тым не менш, у старадаўніх кулінарных кнігах у нярэдка сустракаюцца посныя стравы з ужываннем інгрыдыентаў, якія лічацца скаромнымі, напрыклад, сметанковае масла ці смятана. Чаму так? Гэта памылка, ці справа ў іншым? У даўніну правілы посту для свецкіх і ў манастырах адрозніваліся - для свецкіх людзей яны былі менш строгія. Тым, хто хоча прытрымливацца строгага посту, масла можна замяняць на алей, а смятану на соевае, міндальнае, макавае малако.Дарэчы царква вызваляе ад посту цяжка хворых, вайскоўцаў і рабочых, якія цяжка фізічна працуюць. Праўда ў гэтым выпадку, ідучы да споведзі вернікі павінны былі ўсё адно пакаяцца ў парушэнні паста.У народнай кухні немала карысных для здароўя, пажыўных і смачных посных страў. У гэтым мы сёння ў чарговы раз пераканаемся. Далей ідуць тыя, што былі папулярнымі напрыканцы ХІХ стагоддзя.Суп з гародніны з мучной запраўкайІнгрыдыенты:Як гатаваць:У ваду дадаць бураковы расол, каб адчувалася кісліня, зрабіць адвар з дадаткам сухіх баравікоў і карэння (пятрушка і парэй). Дробна нашаткаваць моркву і цыбулю, падсмажыць у алеі да мяккасці, дадаць туды адну сталовую лыжку пшанічнай мукі і зноў падсмажыць, дадаць у працэджаны ад карэння адвар і закіпяціць. Па жаданню грыбы ў супе можна пакінуць.Суп агурочны забеленыІнгрыдыенты:Як гатаваць:Прыгатаваць булён з рознага карэння, рачной дробнай рыбы і агурочнага расолу (варыць 1, 5 гадзіны), працадзіць. Муку падрумяніць у растопленым масле, заправіць гэтым суп, забяліць смятанай, дадаць звараныя асобна і нарэзаныя кружочкамі квашаныя агуркі і закіпяціць.Боршч з грыбамі і квашанымі буракаміЯк гатаваць:Замочаныя грыбы зварыць, пасаліць, адвар працадзіць праз марлю, грыбы дробна пакрышыць. Квашаныя або марынаваныя буракі пашаткаваць саломкай і разбавіць грыбным булёнам. Дробна пашаткаваць і падсмажыць на алеі цыбулю, дадаць туды тры чайныя лыжкі пшанічнай мукі і зноў падсмажыць, укінуць гэта ў боршч і закіпяціць. Усыпаць насечаную зеляніну. Падаць з хлебам, піражкамі або варанай бульбай.Заўвага: Калі да гэтага баршча падаць піражкі па наступным рэцэпце, то грыбы ў яго пасля прыгатавання булёну не дадаюць.Піражкі з грыбамі да посных супоўІнгрыдыенты:Для цеста:400 г мукі1 яйкаЯк гатаваць:Гэтыя піражкі часцей за ўсё падаюцца да грыбнога супа. Суп гатуецца на булёне з сухіх грыбоў, а самі грыбы вымаюцца і выкарыстоўваюць для піражкоў: грыбы адціскаюць ад вады, змешваюцца з астатнімі інгрыдыентамі.Замясіць цеста, раскатаць яго і, адразаючы невялічкія кавалачкі, класці ў іх начынку.Запякаюць страву ў печы, пакуль піражкі не стануць румянымі.
https://bel.sputnik.by/20200308/-syty--pyany-supy-yakya-mozhna--post---yany-vas-zdzvyats-1043334178.html
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/103941/30/1039413032_20:0:1443:1067_1920x0_80_0_0_1009d231e14d2d6262931ac590b5f0b9.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
калядны пост: каталікі і праваслаўныя рыхтуюцца да нараджэння хрыстова, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі, цiкавосткi, пост, беларуская кухня, посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты
калядны пост: каталікі і праваслаўныя рыхтуюцца да нараджэння хрыстова, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі, цiкавосткi, пост, беларуская кухня, посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты
Гатуем посныя супы па беларускіх народных рэцэптах
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць гатаваць смачныя стравы, якія можна ўжаваць падчас перадкаляднага посту.
Перадкалядны пост або Піліпаўка распачаўся ў каталікоў 15 лістапада, а ў праваслаўных - 28 лістапада. Згодна з царкоўнымі правіламі не лічыцца нястрогім – напрацягу ўсяго тэрміну акрамя кожнай серады і пятніцы дазваляецца ўжываць у ежу рыбу.
Тым не менш, у старадаўніх кулінарных кнігах у нярэдка сустракаюцца посныя стравы з ужываннем інгрыдыентаў, якія лічацца скаромнымі, напрыклад, сметанковае масла ці смятана. Чаму так? Гэта памылка, ці справа ў іншым? У даўніну правілы посту для свецкіх і ў манастырах адрозніваліся - для свецкіх людзей яны былі менш строгія. Тым, хто хоча прытрымливацца строгага посту, масла можна замяняць на алей, а смятану на соевае, міндальнае, макавае малако.
Дарэчы царква вызваляе ад посту цяжка хворых, вайскоўцаў і рабочых, якія цяжка фізічна працуюць. Праўда ў гэтым выпадку, ідучы да споведзі вернікі павінны былі ўсё адно пакаяцца ў парушэнні паста.
У народнай кухні немала карысных для здароўя, пажыўных і смачных посных страў. У гэтым мы сёння ў чарговы раз пераканаемся. Далей ідуць тыя, што былі папулярнымі напрыканцы ХІХ стагоддзя.
Суп з гародніны з мучной запраўкай
- 5-6 сухіх баравікоў
- 6-7 морквін
- 2 цыбуліны
- 1 ст лыжка пшанічнай мукі
- 1 корань пятрушкі
- 1 парэй
- 1 ст лыжка алею або масла
- Бураковы расол па смаку
- Соль
- 2 л вады
У ваду дадаць бураковы расол, каб адчувалася кісліня, зрабіць адвар з дадаткам сухіх баравікоў і карэння (пятрушка і парэй). Дробна нашаткаваць моркву і цыбулю, падсмажыць у алеі да мяккасці, дадаць туды адну сталовую лыжку пшанічнай мукі і зноў падсмажыць, дадаць у працэджаны ад карэння адвар і закіпяціць. Па жаданню грыбы ў супе можна пакінуць.
- 1,25 дробнай рыбы (яршы, акуні, карасі)
- 2-3 шклянкі агурочнага расолу
- 5-6 квашаных гуркоў
- 1 - 1,5шклянкі смятаны
- 2 морквіны
- 1-2 корані пятрушкі
- 2 цыбуліны
- 1 парэй
- 1 карняплод сельдэрэю
- 1 ст лыжка
- 1 ст лыжка мукі
- Соль
- Вада
Прыгатаваць булён з рознага карэння, рачной дробнай рыбы і агурочнага расолу (варыць 1, 5 гадзіны), працадзіць. Муку падрумяніць у растопленым масле, заправіць гэтым суп, забяліць смятанай, дадаць звараныя асобна і нарэзаныя кружочкамі квашаныя агуркі і закіпяціць.
Боршч з грыбамі і квашанымі буракамі
- 100-115 г сухіх баравікоў
- 30 г шаткаванай цыбулі-рэпкі
- 500-600 г квашаных або марынаваных буракоў
- 50 г алею
- 3 ч л пшанічнай мукі
- 2 л вады
- Соль па смаку
- Зеляніна кропу і пятрушкі
Замочаныя грыбы зварыць, пасаліць, адвар працадзіць праз марлю, грыбы дробна пакрышыць. Квашаныя або марынаваныя буракі пашаткаваць саломкай і разбавіць грыбным булёнам. Дробна пашаткаваць і падсмажыць на алеі цыбулю, дадаць туды тры чайныя лыжкі пшанічнай мукі і зноў падсмажыць, укінуць гэта ў боршч і закіпяціць. Усыпаць насечаную зеляніну. Падаць з хлебам, піражкамі або варанай бульбай.
Заўвага: Калі да гэтага баршча падаць піражкі па наступным рэцэпце, то грыбы ў яго пасля прыгатавання булёну не дадаюць.
Піражкі з грыбамі да посных супоў
- 12-15 сухіх грыбоў
- 2 ст лыжкі масла
- Соль
- Перац па смаку
- 1 цыбуліна
- 2 яйкі
Гэтыя піражкі часцей за ўсё падаюцца да грыбнога супа. Суп гатуецца на булёне з сухіх грыбоў, а самі грыбы вымаюцца і выкарыстоўваюць для піражкоў: грыбы адціскаюць ад вады, змешваюцца з астатнімі інгрыдыентамі.
Замясіць цеста, раскатаць яго і, адразаючы невялічкія кавалачкі, класці ў іх начынку.
Запякаюць страву ў печы, пакуль піражкі не стануць румянымі.