Свята млынароў у Адэльску: ад зерня да каравая (фота)
Калісьці гэта было мястэчка, бо Адэльск меў Магдэбурскае права.
Калісьці гэта было мястэчка, бо Адэльск меў Магдэбурскае права.
Цяпер тут штогод праводзяць Свята млынароў, якое даўно стала не толькі брэндавым святам Адэльска, але і ўсяго Гродзенскага раёна.
Цяпер тут штогод праводзяць Свята млынароў, якое даўно стала не толькі брэндавым святам Адэльска, але і ўсяго Гродзенскага раёна.
Спалучэнне гісторыі, крэатыву, таленту і душэўнасці нікога не пакідае раўнадушнымі.
Спалучэнне гісторыі, крэатыву, таленту і душэўнасці нікога не пакідае раўнадушнымі.
Свята пачынаецца з тэатралізаванага шэсця каравайніц і калектываў народнай творчасці.
Свята пачынаецца з тэатралізаванага шэсця каравайніц і калектываў народнай творчасці.
11 лістапада тут заўсёды святкавалі Дзень Святога Марціна — заступніка млынароў. У гэты дзень мясцовыя жыхары ладзілі кірмаш, адпачывалі і весяліліся.
11 лістапада тут заўсёды святкавалі Дзень Святога Марціна — заступніка млынароў. У гэты дзень мясцовыя жыхары ладзілі кірмаш, адпачывалі і весяліліся.
Цяпер Дзень святога Марціна адзначаюць не толькі смакаваннем гуся, але і дэгустацыяй маладога віна. Менавіта гэты дзень афіцыйна лічыцца днём віна новага ўраджаю, а леташняе віно з гэтага моманту лічыцца старым.
Цяпер Дзень святога Марціна адзначаюць не толькі смакаваннем гуся, але і дэгустацыяй маладога віна. Менавіта гэты дзень афіцыйна лічыцца днём віна новага ўраджаю, а леташняе віно з гэтага моманту лічыцца старым.
Кулінары Гродзенскага раёна прыгатавалі вялікі святочны пірог, які ўсталявалі на спецыяльным стале і ўрачыста раздзялілі паміж гасцямі.
Кулінары Гродзенскага раёна прыгатавалі вялікі святочны пірог, які ўсталявалі на спецыяльным стале і ўрачыста раздзялілі паміж гасцямі.
Хлеб і пірагі, вяндліну і клінковы сыр адэльскіх гаспадынь ведаюць не толькі ва ўсёй акрузе, але і па-за межамі аграгарадка.
Хлеб і пірагі, вяндліну і клінковы сыр адэльскіх гаспадынь ведаюць не толькі ва ўсёй акрузе, але і па-за межамі аграгарадка.
Госці прадэгуставалі стравы традыцыйнай рэгіянальнай кухні не толькі Адэльска, якія ўнесены ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь, але і з усяго Гродзенскага раёна.
Госці прадэгуставалі стравы традыцыйнай рэгіянальнай кухні не толькі Адэльска, якія ўнесены ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь, але і з усяго Гродзенскага раёна.
Стравы рэгіянальнай беларускай кухні спецыяльна прыгатаваны па старадаўніх рэцэптах майстрамі-кулінарамі мясцовасці.
Стравы рэгіянальнай беларускай кухні спецыяльна прыгатаваны па старадаўніх рэцэптах майстрамі-кулінарамі мясцовасці.
"Шчодры пачастунак" - дэгустацыя самага вялікага святочнага пірага.
"Шчодры пачастунак" - дэгустацыя самага вялікага святочнага пірага.
Тут таксама праводзяць фестываль "Вяртанне да вытокаў” і свята хлеба “ХлебныФЭСТ”.
Тут таксама праводзяць фестываль "Вяртанне да вытокаў” і свята хлеба “ХлебныФЭСТ”.
На "ХлебнымФЭСЦе" праводзяць абрад "Выпяканне хлеба" і дэгустацыю таго самага бабуліна хлеба па старадаўніх рэцептах і традыцыйнай выпечкі.
На "ХлебнымФЭСЦе" праводзяць абрад "Выпяканне хлеба" і дэгустацыю таго самага бабуліна хлеба па старадаўніх рэцептах і традыцыйнай выпечкі.
Адна з лакацый свята - музей пад адкрытым небам.
Адна з лакацый свята - музей пад адкрытым небам.
А таксама прэзентацыя пазнавальна-забаўляльнай праграмы, звязанай з хлебам "Старыя рэчы з гісторыяй".
А таксама прэзентацыя пазнавальна-забаўляльнай праграмы, звязанай з хлебам "Старыя рэчы з гісторыяй".
На свята з'язджаюцца фальклорныя калектывы са ўсей вобласці.
На свята з'язджаюцца фальклорныя калектывы са ўсей вобласці.
У музеі народных інструментаў Мар'яна Скрамблевіча адбылася прэзентацыя яго новай кнігі "Эх, скручу я дудку! Такое зайграю…"
У музеі народных інструментаў Мар'яна Скрамблевіча адбылася прэзентацыя яго новай кнігі "Эх, скручу я дудку! Такое зайграю…"
А у цэнтры культуры адбылося свята "Танцы да апошняга музыкі".
А у цэнтры культуры адбылося свята "Танцы да апошняга музыкі".
Традыцыйна тут праводзіцца і конкурс "Самы прыгожы каравай".
Традыцыйна тут праводзіцца і конкурс "Самы прыгожы каравай".
Заяўленыя на конкурс работы ацэньваліся па трох намінацыях: "Традыцыйны каравай", "Сучасны каравай" і "Фантазійная кампазицыя".
Заяўленыя на конкурс работы ацэньваліся па трох намінацыях: "Традыцыйны каравай", "Сучасны каравай" і "Фантазійная кампазицыя".