Імпартнае мяса і пральныя парашкі забаранілі да продажу - даведаліся прычыну

© Pixabay/zalazaksuncaПрашута
Прашута - Sputnik Беларусь, 1920, 27.01.2022
Падпісацца
Шэраг тавараў прызналі не адпаведнымі патрабаванням па якасці і бяспецы і забаранілі да ўвозу і абарачэння ў Беларусі.
Дзяржстандарт за мінулы год выявіў 32 найменні няякасных геляў і пральных парашкоў, а таксама звыш 28 пазіцый мясных тавараў з Італіі.
У "чорны спіс" трапілі ў асноўным нямецкія і польскія сродкі для мыцця, а таксама каўбасы салямі, прашута, кумпякі з Італіі. Sputnik даведаўся, чаму гэтыя тавары зніклі з паліц і наколькі крытычнымі аказаліся іх недахопы.

Пена ёсць, але не мые

Як расказалі ў Дзяржстандарце, мыйныя сродкі мелі вялікую неадпаведнасць абавязковым патрабаванням стандарту па пенаўтваральнай і мыйнай здольнасці.
А гэтае значэнне вельмі важнае для спажыўца, бо пенаўтваральная здольнасць уплывае не толькі на эфектыўнасць мыцця, але і на бяспеку. Напрыклад, лішак пены пры мыцці ў машыне можа пайсці ў латок для засынання парашка і нават выйсці вонкі праз адтуліны ў барабане, з-за чаго можа здарыцца кароткае замыканне, растлумачылі ў камітэце.
Таксама падвялі імпартныя гелі і парашкі іншыя характарыстыкі. Адным з важных крытэрыяў з'яўляецца мыйная здольнасць.
"Яна вызначае здольнасць мыйнага рэчыва аднавіць чысціню і беласць забруджанай паверхні. У стандарце ўстаноўлены наступныя паказчыкі: не менш за 85% – для парашкападобных, грануляваных, агламераваных сродкаў, не менш за 80% – для фармаваных сродкаў і не менш за 60% для пастападобных, вадкіх сродкаў", - растлумачылі ў Дзяржстандарце.
Пасля праверак аказалася, што ў некаторых сродках для мыцця пенаўтваральная здольнасць была перавышана ў 1,4 разы, а мыйная здольнасць - ніжэй ад 2 да 17 разоў.
А пытанні да гэтых парашкоў і гелям узніклі ў спажыўцоў, паколькі іх выкарыстанне не прыводзіла да чаканага выніку.
Дарэчы, сёлета Дзяржстандарт ужо выявіў 13 сродкаў для мыцця, якія не адпавядалі заяўленым патрабаванням. Прычыны - усё тыя ж.

Ці ёсць валанцёры ў Дзяржстандарта?

Дзяржстандарт не выкарыстоўвае валанцёрскую службу ў сваёй працы. Як правіла, факты неадпаведнасці прадукцыі абавязковым патрабаванням усталёўваюць дзяржінспектары падчас наглядных мерапрыемстваў.
Аднак, калі чалавек знайшоў няякасную прадукцыю, ён можа пра гэта паведаміць у адрас наглядных органаў, якія кантралююць выкананне абавязковых патрабаванняў. Да іх адносяцца Дзяржстандарт, Міністэрства аховы здароўя, Мінсельгасхарч, МНС і МАРГ.

Вынікі 2021-га

Парушэнне тэхрэгламентаў рэгулярна выяўляюць у Беларусі, таму пералік забароненай прадукцыі ўвесь час расце. Так, за мінулы год у "блэк-ліст" Дзяржстандарта патрапілі 1652 найменні небяспечнай прадукцыі. Сярод лідэраў па колькасці парушэнняў - прадукты харчавання (36%). На долю электратэхнічных тавараў прыпала 30 працэнтаў, на тавары для дзяцей і падлеткаў - амаль 14 працэнтаў.
Аднак "чорны спіс" - гэта не прысуд для вытворцы, вярнуцца на беларускі рынак можна, праўда, ёсць умовы. Для гэтага неабходна ўстараніць выяўленыя неадпаведнасці і прадаставіць доказы гэтага ў Дзяржстандарт.
Напрыклад, за мінулы год гэтым правам скарысталіся і 90 найменняў прадукцыі вярнулася на рынак краіны.
"З іх большасць займае харчовая прадукцыя - гэта каля 70 найменняў. Сярод "выпраўленай" прадукцыі таксама ёсць электратэхнічныя вырабы, дзіцячае адзенне, асобныя сінтэтычныя мыйныя сродкі, нізказамярзальныя астуджальныя вадкасці, сродкі індывідуальнай абароны", - дадалі ў камітэце.

Што не так з італьянскім мясам?

Асаблівы ажыятаж у гурманаў выклікала забарона некаторай мясной прадукцыі з Італіі. У пералік увайшлі розныя віды сыравяленых каўбас салямі, кумпякі (у тым ліку некаторыя віды прашута), вяндліны, сыравяленага мяса.
У Дзяржстандарце адзначылі, што вытворца злоўжыў харчовымі дабаўкамі. Справа ў тым, што на тэрыторыі ЕАЭС дзейнічае тэхрэгламент "Патрабаванні бяспекі харчовых дабавак, араматызатараў і тэхналагічных дапаможных сродкаў". Дакумент устанаўлівае патрабаванні па максімальнаму дапушчальнаму ўзроўню ўтрымання дабавак і пералік прадукцыі, пры вытворчасці якой наяўнасць пэўных дабавак навукова абгрунтавана.
"У дзеючай рэдакцыі дакумента не ўстанаўліваецца максімальны дапушчальны ўзровень утрымання харчовай дабаўкі кансерванту нітрату калію (Е 252) у каўбасах (каўбасных вырабах) і мясных прадуктах сыравяленых. Такім чынам, прымяненне гэтай харчовай дабаўкі пры вытворчасці гэтых відаў харчовай прадукцыі не дапускаецца", - растлумачылі ў Дзяржстандарце.
Таму больш за 28 найменняў мясной прадукцыі і забаранілі да продажу ў Беларусі.
У камітэце звярнулі ўвагу, што патрабаванні адзіных абавязковых тэхрэгламентаў у ЕАЭС актуалізуюцца па выніках практыкі іх прымянення, развіцця тэхналогій, сыравіны і матэрыялаў. Бо гэты працэс - жывы і пастаянны.
З'яўляюцца новыя рэгламенты, змяняюцца старыя, а вось пытаннямі прымянення харчовых дабавак займаецца Міністэрства аховы здароўя. Таму забароны не з'яўляюцца проста так.
Чытайце таксама:
Якія тавары часцей забаранялі прадаваць у Беларусі - Дзяржстандарт
Вядомы мармелад забаранілі прадаваць у Беларусі
Без салямі і прашута: італьянскае мяса забаранілі прадаваць у Беларусі
Стужка навiн
0