https://bel.sputnik.by/20230923/standarty-pa-malochnykh-praduktakh-myanyayutstsa--eaes-u-vytvortsa-pagoda-1079674539.html
Стандарты па малочных прадуктах мяняюцца ў ЕАЭС: у вытворцаў паўгода
Стандарты па малочных прадуктах мяняюцца ў ЕАЭС: у вытворцаў паўгода
Sputnik Беларусь
Новаўвядзенні датычацца, напрыклад, ёгуртаў і марожанага, але па-ранейшаму дазволена называць "згушчонкай" прадукты з заменнікам малочнага тлушчу і пальмавым... 23.09.2023, Sputnik Беларусь
2023-09-23T10:54+0300
2023-09-23T10:54+0300
2023-09-23T10:54+0300
еаэс
малочка
стандарт
прадукты харчавання
у свеце
навіны
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102222/70/1022227054_0:159:3077:1890_1920x0_80_0_0_dd75a46b9ee9cf2221efba2714bcf3e0.jpg
МІНСК, 23 вер – Sputnik. Напярэдадні ўступіла ў сілу рашэнне Савета Еўразійскай эканамічнай камісіі (ЕЭК) ад 23 верасня 2022 года №143 аб стандартах малочнай прадукцыі, вынікае з тэксту гэтага дакумента.Змяненні ў тэхнічны рэгламент аб бяспецы малака і малочнай прадукцыі пры гэтым пачынаюць дзейнічаць не імгненна. Калегія ЕЭК дала ўдзельнікам рынку на адаптацыю 180 дзён.У ЕАЭС для малочнай галіны ўводзяцца некаторыя новыя паняцці. Напрыклад, гэта "пабочны прадукт перапрацоўкі малака канцэнтраваны, згушчаны". Маецца на ўвазе такі пабочны прадукт, дзе доля сухіх рэчываў – не менш за 16%.Згушчонка без малакаУ той жа час у стандартах пакуль не з’явіўся тэрмін "згушчонка". Ёсць "згушчаныя з цукрам вяршкі", "згушчанае з цукрам цэльнае малако" і іншыя падобныя назвы. Гэта азначае, што вытворцы і далей маюць права выпускаць прадукт са словам "згушчонка" на ўпакоўцы, у якім выкарыстоўваюцца заменнікі малочнага тлушчу, пальмавае масла і іншыя кампаненты. Але гэта фактычна – не згушчаныя вяршкі і не згушчанае малако.МарожанаеУ змененых стандартах з’явіўся такі новы від прадукта як "марожанае малакозмяшчальнае". Масавая доля малочнага тлушчу ў ім павінна быць ад 1% да 6%. Сухі абястлушчаны малочны астатак, паказчык, які выкарыстоўваюць пры экспертызе, – ад 3% да 6%.Для параўнання: у пламбіры гэта 7-10%, у сметанковым – 7-11%, малочным – 7-11,5%, кісламалочным – 7-11,5%. Нават у марожаным з заменнікам малочнага тлушчу паказчык па стандарце – 7-11%.Ёгурт і астатніяМасавая доля тлушчу ў ёгурце раней была мінімум 0,1% і максімум 10%. Цяпер пакідаюць толькі верхні парог тлустасці. Астатнія паказчыкі па гэтым прадукце ранейшыя.Крыху змянілася вызначэнне тварожнай масы. Аўтары дакумента прыбралі фразу аб тым, што ў яе можна дадаваць згушчанае малако з цукрам.З’явілася пазіцыя "Кісламалочныя прадукты, вырабленыя з дабаўленнем вады". Доля тлушчу ў іх можа быць не больш за 9,9%. Сухі абястлушчаны малочны астатак – не менш за 3,9%. У звычайных кісламалочных прадуктах (акрамя ёгурта, смятаны і тварагу) – не менш за 7,8%.>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"Таксама на Sputnik:
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102222/70/1022227054_174:0:2905:2048_1920x0_80_0_0_8c5128a222d490e969227c11b6a8684a.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
еаэс, малочка, стандарт, прадукты харчавання, у свеце, навіны
еаэс, малочка, стандарт, прадукты харчавання, у свеце, навіны
Стандарты па малочных прадуктах мяняюцца ў ЕАЭС: у вытворцаў паўгода
Новаўвядзенні датычацца, напрыклад, ёгуртаў і марожанага, але па-ранейшаму дазволена называць "згушчонкай" прадукты з заменнікам малочнага тлушчу і пальмавым маслам.
МІНСК, 23 вер – Sputnik. Напярэдадні ўступіла ў сілу рашэнне Савета Еўразійскай эканамічнай камісіі (ЕЭК) ад 23 верасня 2022 года №143 аб стандартах малочнай прадукцыі, вынікае з тэксту гэтага дакумента.
Змяненні ў тэхнічны рэгламент аб бяспецы малака і малочнай прадукцыі пры гэтым пачынаюць дзейнічаць не імгненна. Калегія ЕЭК дала ўдзельнікам рынку на адаптацыю 180 дзён.
У ЕАЭС для малочнай галіны ўводзяцца некаторыя новыя паняцці. Напрыклад, гэта "пабочны прадукт перапрацоўкі малака канцэнтраваны, згушчаны". Маецца на ўвазе такі пабочны прадукт, дзе доля сухіх рэчываў – не менш за 16%.
У той жа час у стандартах пакуль не з’явіўся тэрмін "згушчонка". Ёсць "згушчаныя з цукрам вяршкі", "згушчанае з цукрам цэльнае малако" і іншыя падобныя назвы. Гэта азначае, што вытворцы і далей маюць права выпускаць прадукт са словам "згушчонка" на ўпакоўцы, у якім выкарыстоўваюцца заменнікі малочнага тлушчу, пальмавае масла і іншыя кампаненты. Але гэта фактычна – не згушчаныя вяршкі і не згушчанае малако.
У змененых стандартах з’явіўся такі новы від прадукта як "марожанае малакозмяшчальнае". Масавая доля малочнага тлушчу ў ім павінна быць ад 1% да 6%. Сухі абястлушчаны малочны астатак, паказчык, які выкарыстоўваюць пры экспертызе, – ад 3% да 6%.
Для параўнання: у пламбіры гэта 7-10%, у сметанковым – 7-11%, малочным – 7-11,5%, кісламалочным – 7-11,5%. Нават у марожаным з заменнікам малочнага тлушчу паказчык па стандарце – 7-11%.
Масавая доля тлушчу ў ёгурце раней была мінімум 0,1% і максімум 10%. Цяпер пакідаюць толькі верхні парог тлустасці. Астатнія паказчыкі па гэтым прадукце ранейшыя.
Крыху змянілася вызначэнне тварожнай масы. Аўтары дакумента прыбралі фразу аб тым, што ў яе можна дадаваць згушчанае малако з цукрам.
З’явілася пазіцыя "Кісламалочныя прадукты, вырабленыя з дабаўленнем вады". Доля тлушчу ў іх можа быць не больш за 9,9%. Сухі абястлушчаны малочны астатак – не менш за 3,9%. У звычайных кісламалочных прадуктах (акрамя ёгурта, смятаны і тварагу) – не менш за 7,8%.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"