Посцім смачна: як прыгатаваць кісель

Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае як па старажытных народных рэцэптах прыгатаваць некалькі варыянтаў кісялю адмыслова да поснага стала.
Sputnik
Народную прымаўку "Бегчы сем вёрст, каб кісялю пахлябаць" можна трактаваць па рознаму. З аднаго боку выцякае, што кісель – страва не вельмі спажыўная: пасля яе ўжывання хутка хочацца есці зноў. Калі зірнуць на прымаўку з другога боку, больш аптымістычнага, то хтосці любіць кісялі настолькі, што гатовы сем вёрст бегчы, абы пачаставацца любімай стравай.
Посцім смачна: гатуем мазёху, мілту і мурцоўку
На Беларусі кісялі заўсёды былі абавязковай поснай стравай, любімым ласункам малых і дарослых.
Старажытныя кулінарныя кнігі вучаць, што кісель можна прыгатаваць са свежых, свежазамарожаных і сушаных пладоў і ягад, сокаў, сіропаў і бульбянага крухмалу. Узяўшы большую або меншую колькасць крухмалу, можна атрымаць рознныя па гушчыні кісялі. Звычайна гатуюць кісель сярэдняй гушчыні. На 4 стаканы такога кісялю бяруць 2 лыжкі крухмалу. Калі дадаць яшчэ 1 лыжку да гэтай колькасці вадкасці, то атрымаецца густы кісель.
 
Парады спрактыкаванай гаспадыні:

Кісель з сока каліны

Інгрыдыенты:
 
Як гатаваць:
Крухмал развесці ў невялікай колькасці вады, уліць у гарачы сок, разбаўлены вадой, і, мяшаючы, давесці да кіпення.

Кісель з паранай каліны

Інгрыдыенты:
Як гатаваць:
Ягады перабраць, памыць, пакласці ў каструлю, заліць гарачай вадой і парыць на пліце або ў печы 1 гадзіну. Затым каліну працерці праз сіта, уліць гарачую ваду, дадаць цукар, перамяшаць і давесці да кіпення, уліць разведзены ў шклянцы вады крухмал і даць яшчэ раз закіпець.

Аўсяны кісель

Інгрыдыенты:
Як гатаваць:
Авёс намачыць, закруціць у марлю і пакласці ў цёплае месца, каб ён пачаў прарастаць. Калі прарос, трэба яго высушыць і стаўчы ў ступцы, такім чынам атрымаецца солад. Яго трэба высыпаць у гліняны посуд, уліць 3-4 шклянкі цёплай вады і паставіць у цёплае месца, каб заквасіўся, на 24 гадзіны. Калі солад закісне, неабходна уліць у яго яшчэ 2-3 шклянкі вады і працадзіць праз сіта. Павінна атрымацца каля літра вадкасці. Працэджаны раствор варта пераліць у каструлю і давесці да кіпення, увесь час мяшаючы. Калі маса загусцее, яе трэба пераліць у формы і даць астыць.Есці такі кісель можна з мёдам ці варэннем.
 
А можна зрабіць з гэтага кісялю і не салодкую страву. Для гэтага трэба пакрышыць цыбулю і пасмажыць яе на алеі. Такі варыянт трэба падаваць на стол пад лусту чорнага хлеба.