ГОМЕЛЬ, 26 жні – Sputnik. Арыгінальныя ідэі салодкіх падарункаў школьнікам і настаўнікам прапануе кандытарская фабрыка "Спартак": у ядомай школьнай калекцыі больш за 20 найменняў – ад шакаладнага буквара да пенала, укамплектаванага лінейкай, ручкай, алоўкам, гумкай і нават сашчэпкамі з натуральнага цёмнага шакаладу.
Вытворчасць шакаладнай масы на фабрыцы аўтаматызавана, а вось выраб падарункаў – справа рук кандытараў вышэйшага разраду, пераможцаў міжнародных конкурсаў. Іх задача не толькі заліць шакалад у сіліконавыя ці поліўрэтанавыя формы, але і папрацаваць над дэталізацыяй вырабаў уручную.
© Sputnik / Татьяна Федоренко
"Перад школьнай парой асаблівым попытам карыстаецца набор "Для цябе" – кошык з ружамі з цёмнага і белага шакаладу, яго ў асноўным бяруць на падарунак настаўнікам. Дзецям дораць медалі, глобус, партфелі, пеналы з канцтаварамі, званочкі, буквар – усё з натуральнага шакаладу па зацверджанай Мінздароўя рэцэптуры", - распавяла карэспандэнту Sputnik вядучы інжынер-тэхнолаг тэхналагічнай службы кандытарскай фабрыкі "Спартак" Наталля Фясько.
Са слоў спецыяліста, пад вытворчасць прадукцыі з "фігурнага" шакаладу выдзелены ўчастак у цэху з вялізным сталом з натуральнага мармуру, на якім кандытары тэмперуюць шакалад.
© Sputnik / Татьяна Федоренко
"Перад заліваннем формы апрацоўваюць спіртам, каб надаць бляск гатоваму вырабу. А яшчэ вопытныя кандытары адмысловымі рухамі выбіваюць з шакаладнай масы бурбалкі паветра для прадухілення акіслення. Затым ідзе этап застывання. Вырабы больш кілаграма астуджаюцца звыш паўгадзіны", - падзялілася дэталямі этапаў вытворчасці інжынер-тэхнолаг фабрыкі.
© Sputnik / Татьяна Федоренко
У суседнім бісквітным цэху на спецыяльным харчовым прынтары "друкуюць школьнікаў". Выявы дзяўчынак і хлопчыкаў у школьнай форме пераносяць на пернікі, якія да 1 верасня купляюць бацькі.
У ліку найбольш папулярных пазіцый – шакаладны буквар вагой крыху больш за 80 грамаў. Кошт пытання – 83 рублі 90 капеек за кілаграм, такі кошт любой "Шакаладнай кампазіцыі фігурнай".
© Sputnik / Татьяна Федоренко
Шакаладны партфель або глобус рэкамендавана з’есці на працягу чатырох месяцаў: такі тэрмін прыдатнасці ўстаноўлены на вырабы з фігурнага шакаладу, у астатняга тэрміны могуць дасягаць двух гадоў у залежнасці ад дабавак і начыння.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
Таксама на Sputnik:
Беларускі "Спартак" хоча замяніць расіянам швейцарскі шакалад
У Беларусі ствараюць унікальныя шакаладныя карціны ручной працы – відэа
Салодкае прываротнае зелле: як прыгатаваць беларускі шакалад