00:18 26 жніўня 2019
«Радыё Sputnik»
  • USD2.06
  • EUR2.28
  • 100 RUB3.13
Традыцыйныя стравы, якія асвячаюць у храме на Вялікдзень

У Красную суботу гаспадыням шмат работы

© Sputnik / Виктор Толочко
Спадчына
Атрымаць кароткую спасылку
Жыццё, аздобленае традыцыямі, радуе (9)
5520

Sputnik нагадвае пра народныя традыцыі падрыхтоўкі да Вялікадня і святочныя велікодныя мерапрыемствы.

МІНСК, 30 кра — Sputnik. Набліжаецца самае вялікае і шанаванае хрысціянамі свята Уваскрасення Гасподняга. У нядзелю збяруцца сем'і і сядуць за святочны стол. Пойдуць па хатах валачобнікі. Sputnik нагадвае пра народныя традыцыі падрыхтоўкі да Вялікадня і святочныя велікодныя мерапрыемствы.

Велікодная ежа перад асвячэннем
© Sputnik / Виктор Толочко

Вялікай, або Краснай, завецца субота перад Пасхай. Гаспадыням даводзіцца пазавіхацца ў гэты дзень ля пліты ці печы, бо традыцыйна на Вялікдзень гатуецца шмат страў, каб іх хапіла не толькі на тры святочныя дні. Цягам наступнага святочнага тыдня забаранялася паліць у печы, ажно да самай Радуніцы. Таму ў Красную суботу да захаду сонца пякуцца булкі, строіцца «пасха», гатуюцца мясныя стравы, калі не паспелі ў чацвер, фарбуюць яйкі.

Частку прыгатаванага нясуць на асвячэнне ў царкву, на Вялікае служэнне — Усяночную.

Асвячонымі стравамі разгаўляюцца, сеўшы за святочны стол па вяртанню з царквы.

Тэмы:
Жыццё, аздобленае традыцыямі, радуе (9)

По теме

Сустракаем Вялікдзень: гатуем па рэцэптах Жоржа Чыжыка
На Вялікдзень у Строчыцах адбудзецца рэканструкцыя валачобнага абраду
Тэги:
Нацыянальныя традыцыі, Нацыянальная кухня, Вялікдзень, Ларыса Мятлеўская, Беларусь

Галоўныя тэмы