МІНСК, 17 ліс — Sputnik. Традыцыйная страва Віцебскай вобласці "Клецкі з душамі" папоўніць Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцяў Беларусі. Такое рашэнне прынята сёння на пасяджэнні Беларускай рэспубліканскай навукова-метадычнай рады па пытаннях гісторыка-культурнай спадчыны пры Міністэрстве культуры.
"Клецкі з душамі" — страва, распаўсюджаная на захадзе Віцебскай вобласці: у Лепельскім, Докшыцкім, Ушацкім, Глыбоцкім, Пастаўскім, Шаркаўшчынскім, Браслаўскім, Мёрскім, Верхнядзвінскім, Чашніцкім раёнах.
Многія жыхары вобласці захоўваюць пра яе веды — тэхналогію падрыхтоўкі, рэцэптуру, карыстаюцца імі на практыцы. Страва існуе ў жыцці гараджан і вяскоўцаў.
Асноўны кампанент — традыцыйная для беларускай сельскай гаспадаркі бульба. Назва страва атрымала ад начыння, якая змяшчаецца ў сярэдзіну клёцкі і называецца "душой".
Першапачаткова клёцкі з'яўляліся рытуальнай стравай памінальнага стала, але з часам іх сталі гатаваць і ў выхадныя дні, калі збіраецца ўся сям'я.
Акрамя бульбы для прыгатавання клёцак неабходныя мука, лук, заправа, для начыння выкарыстоўваюцца сала, мяса, фарш, грыбы або хатняя каўбаса.
Працэс прыгатавання клёцак патрабуе пэўных навыкаў. Бульбяную масу, нацёртую на дробнай тарцы, адціскаюць. Пасля таго, як вада адстаіцца, яе зліваюць, а атрымаўшыся крухмал збіраюць і кладуць у дранку, соляць, дадаюць крыху мукі, замешваюць. У начынне кладуць кмен, соль, цыбулю. Начынне закладваюць у дранку, фармуюць клёцкі і вараць у кіпячай вадзе.
Практыка падрыхтоўкі гэтай стравы не перарывалася, што звязана з яе трывалым замацаваннем у мясцовай сістэме харчавання і досыць простай рэцэптурай, якая перадаецца з пакалення ў пакаленне ў сем'ях, выкарыстоўваецца ў пунктах грамадскага харчавання.
Эксперты лічаць, што ўключэнне ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцяў Беларусі стравы "Клецкі з душамі" дазволіць развіваць нацыянальную кухню, яе традыцыі.