Да новага навучальнага года ў меню для школьнікаў з'явяцца новыя стравы, распрацаваныя пасля вывучэння смакавых пераваг вучняў, у той жа час перадумоў для падаражэння школьнага харчавання на дадзены момант няма. Пра гэта распавяла Sputnik начальнік тэхналагічнага аддзела камбіната школьнага харчавання Мінска Таццяна Лабушава.
Маштабная рэарганізацыя адбылася ў сістэме школьнага харчавання ў мінулым годзе: тады ўсе раённыя камбінаты школьнага харчавання злучыліся ў гарадскі. Зараз менавіта ён кантралюе ўвесь працэс цалкам: з моманту падбору падыходных прадуктаў для гатавання і да падачы на стол.
Па словах Таццяны Лабушавай, рэарганізацыя працу адназначна аптымізавана. "Зараз ёсць магчымасць цэнтралізавана кіраваць працэсам харчавання ў школах і кантраляваць яго. А акрамя таго, напрыклад, весці перамовы з пастаўшчыкамі і дамагацца больш аптымальных коштаў у працэсе закупкі сыравіны ў вялікіх аб'ёмах", - тлумачыць яна.
Зараз у краіне поўным ходам ідзе "прыёмка" школ і гімназій: установы наведвае камісія з прадстаўнікоў школьных адміністрацый, камітэта адукацыі, КШП, органаў санітарнага кантролю. Пачалася яна яшчэ ў канцы чэрвеня, так што сёння большасць школ гатовыя прыняць хлопчыкаў і дзяўчынак.
Ужо ў трэцяй дэкадзе жніўня цэха пачнуць запаўняць прадуктамі. А пакуль у беларускіх школах працягваецца летняя аздараўленчая кампанія, так што ў школе №24 у Лошыцы сёння гатуюць для дзяцей са школьнага лагера. "Тут у нас пярловы супчык, філе мінтая з бульбяным пюрэ і салата з капусты і агурка; у вучэбны час, дарэчы, такі комплекс таксама ёсць. Гатуем, вядома, з любоўю! Без яе ў школьных сталовых не працуюць", - усміхаюцца кухары на кухні, памешваючы суп у велізарнай рондалі на пліце.
Што зменіцца ў меню школьнікаў?
Школьнае харчаванне ў Беларусі абавязкова павінна адпавядаць санітарна-гігіенічным патрабаванням. Меню да розуму даводзілі доўгія гады, вывучаючы густы вучняў і падрахоўваючы дакладныя суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў.
Як паведамілі ў КШП, нарматывы па харчаванні на будучы навучальны год не мяняліся, але для таго, каб разнастаіць рацыён школьнікаў, меню пастаянна карэктуюць: раз у паўгода або ў квартал - з улікам сезоннасці.
"У мінулым навучальным годзе мянялі тройчы: да восені, зімы, вясны. Правялі вялікую працу па вывучэнні смакавых пераваг школьнікаў, распрацавалі амаль два дзясяткі новых страў. Многія з іх навучэнцы ацанілі станоўча, так што яны і ляглі ў аснову новага меню", - распавядае Таццяна Лабушава.
Прыкладнае двухтыднёвае меню на блізкі восеньскі сезон ужо распрацавана - цяпер яго чакае адзнака на адпаведнасць санітарна-гігіенічным патрабаванням у профільным Мінскім гарадскім цэнтры гігіены і эпідэміялогіі. На ім будуць грунтавацца ўсе рацыёны харчавання ў школах сталіцы.
"Вучням 5-11 класаў, якія сілкуюцца раз у дзень за кошт бацькоў, прапануецца два комплексы на выбар. У гэтым годзе з'явяцца дзве навінкі: тэфтэлі па-італьянску з сырам рыкота і новы рол "Маленькі Цэзар"(своеасаблівы аналаг папулярнай шаурмы - Sputnik)", - падзялілася Лабушева.
Распрацоўваюць і ўкараняюць новыя стравы ўсе тэхнолагі адзінага КШП: вывучаюць не толькі годныя прадукты на рынку, але і сучасныя тэндэнцыі. Кажуць, каб дагадзіць сучаснаму школьніку, трэба ісці ў нагу з часам.
Аб бацькоўскіх скаргах
Школьныя кухары дзеляцца: несправядліва казаць, што цяперашнія дзеці любяць толькі шкодную ежу. Ядуць рабяты і свежыя салаты, і супы, але, вядома, больш радуюцца ўжо звыклай "шаурме" ў школьнай варыяцыі (толькі карыснай - без маянэзу і багацця спецый). Імкнуцца цешыць дзяцей і карыснымі прысмакамі: у гэтым годзе па раніцах раз на тыдзень будуць даваць "гематаген", у мінулым - кармілі мармеладам.
З незадаволенасцю бацькоў школьнікаў па пытаннях харчавання працуюць як непасрэдна ў школах, так і ў КШП. Тлумачальную працу ў дачыненні да прынцыпаў рацыянальнага харчавання вядуць пастаянна, а акрамя таго - праводзяць анкетаванне і нават ладзяць дэгустацыі.
"Мы стараемся ўлічваць цяперашнія прыхільнасці і адразу складаць меню менавіта з тых страў, якія дзецям па гусце. Але відавочна, што дзіця не можа з аднолькавым задавальненнем есці ўсё. Да таго ж, яму неабходна прывіваць навыкі правільнага сілкавання: гэта яшчэ адна функцыя школьнай сталовай, а не толькі захаванне і ўмацаванне здароўя", - лічыць Таццяна Лабышава.
Харчаванне школьнікаў падаражэе?
Пастанова Саўміна №504 ад 31 ліпеня 2019 году выклікала ажыятаж у сеткі. Як высветлілася, бацькі школьнікаў расхваляваліся нездарма: меркаваныя новаўвядзенні датычацца не ўсіх.
"Згодна з дакументам, на 10% павышаюцца грашовыя нормы ў трохразовае харчаванне для ўзроставых катэгорый 11-13 і 14-17 гадоў за кошт сродкаў бюджэту. Гэта вузкая катэгорыя тых, хто сілкуюцца: хто есць у школах адзін ці два разы (у тым ліку, за кошт сродкаў бацькоў), перамены не закрануць", - запэўнілі ў КШП.
Па словах Таццяны Лабушавай, у бліжэйшым часе падаражання школьнага харчавання не плануецца.
"Сума абедзеннага комплексу для вучня, харчаванне якога аплачваюць бацькі, арыентавана на тую, што ўстаноўлена для аналагічных узроставых катэгорый тых, якія сілкуюцца за кошт бюджэту. У цяперашні час па нормах гэта каля 2,44 рубля за паўнавартасны абед, і на гэты момант ніякай інфармацыі пра перспектыву павышэння коштаў няма", - патлумачыла Таццяна Лабушава.
Читайте также:
- Разагрэтае і з прадуктаў танней: разбіраем міфы аб школьным харчаванні
- Якія льготы ёсць для дзяцей з раёнаў, пацярпелых ад аварыі на ЧАЭС
- Сачыць за якасцю ежы ў школьных сталовых дапамогуць камеры