Што адбываецца з арганізмам, калі вы ядзіце чарніцы?

© Sputnik / Егор Еремов / Перайсці ў фотабанкЧарніцы ў лесе
Чарніцы ў лесе  - Sputnik Беларусь, 1920, 04.07.2021
Якую карысць нясе сакавітая лясная ягада і ці ёсць супрацьпаказанні да яе ўжывання - чытайце ў спецыяльнай даведцы Sputnik.
Аб карысці чарніц складзена мноства навуковых легенд: гаючыя ўласцівасці ягады спрыяльна ўплываюць на арганізм і нават вылечваюць ад некаторых хвароб. Характэрны салодка-кіслы густ чарніц набыў папулярнасць не толькі сярод гаспадынь, але і ў вузкіх колах шэф-кухараў і гурманаў. У чым жа сакрэт гэтай ягады і як яна ўплывае на арганізм у цэлым - паспрабаваў разабрацца Sputnik.

Чарніцы са знакам плюс

Ідэальны хімічны склад, багатае ўтрыманне пажыўных рэчываў і вітамінаў забяспечылі чарніцам карыснае "алібі". Ягада павышае імунітэт арганізма, змагаецца з запаленнямі і валодае антысептычнай уласцівасцю. Чарніца ачышчае арганізм ад разнастайных шлакаў, нармалізуе страваванне і працу мочапалавой сістэмы. Акрамя ўсяго іншага, чарніца значна зніжае цукар у крыві і папярэджвае атэрасклероз.
У чарніцах ўтрымоўваецца вялікая колькасць антыаксідантаў, якія перашкаджаюць утварэнню пухлін. Чарніцы лічацца памочнікам у барацьбе са шматлікімі захворваннямі: умацоўваюць сэрца і аднаўляюць зрок.
Чым жа яшчэ карысна лясная ягада? Нягледзячы на ​​свой саладкавы смак, чарніца лічыцца дыетычным прадуктам. Да ўсяго іншага, па колькасці клятчаткі і харчовых валокнаў яна супастаўная з карыснымі крупамі, з-за чаго стала любімым прадуктам ўсіх тых, хто сочыць за сваім харчаваннем.

Чарніцы са знакам мінус

Нягледзячы на ​​свае карысныя ўласцівасці, чарніца можа прынесці шкоду арганізму, але толькі ў асобных выпадках. Спецыялісты настойваюць, што ягаду варта выключыць з меню алергікам і людзям з індывідуальнай непераноснасцю, а таксама тым, хто пакутуе ад мочакаменнай хваробы.
А вось сушаную чарніцу лепш не ўжываць тым, хто пакутуе запорамі і захворваннямі падстраўнікавай залозы.
Чытайце таксама:
Нованароджанае дзіця неслі дадому з ягадамі: як на Беларусі збіралі журавіны
Хатнія нарыхтоўкі: захоўваем на зіму яблыкі і капусту па беларускіх рэцэптах
Карысныя прысмакі: гатуем мармелад па народных беларускіх рэцэптах
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала
Міжнародны
InternationalEnglishАнглійскіMundoEspañolІспанскі
Еўропа
DeutschlandDeutschНямецкіFranceFrançaisФранцузскіΕλλάδαΕλληνικάГрэчаскіItaliaItalianoІтальянскіČeská republikaČeštinaЧэшскіPolskaPolskiПольскіСрбиjаСрпскиСербскіLatvijaLatviešuЛатышскіLietuvaLietuviųЛітоўскіMoldovaMoldoveneascăМалдаўскіБеларусьБеларускiБеларускі
Закаўказзе
ԱրմենիաՀայերենАрмянскіАҧсныАҧсышәалаАбхазскіХуссар ИрыстонИронауАсецінскіსაქართველოქართულიГрузінскіAzərbaycanАzərbaycancaАзербайджанскі
Бліжні Усход
Sputnik عربيArabicАрабскіTürkiyeTürkçeТурэцкіSputnik ایرانPersianФарсіSputnik افغانستانDariДары
Цэнтральная Азія
ҚазақстанҚазақ тіліКазахскіКыргызстанКыргызчаКіргізскіOʻzbekistonЎзбекчаУзбекскіТоҷикистонТоҷикӣТаджыкскі
Усходняя і Паўднёва-Усходняя Азія
Việt NamTiếng ViệtВ'етнамскі日本日本語Японскі俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Кітайскі俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Кітайскі
Паўднёвая Амерыка
BrasilPortuguêsПартугальскі