"У Пласток на квасок" – свята традыцыйнай народнай стравы
Як аб'яднаць жыхароў беларускай вёскі? Як даць адчуць нашым старым, што яны жывыя і патрэбныя? Дзе паслухаць іх апавяданні і народныя песні, у якіх уся глыбіня нашай гісторыі?
Як аб'яднаць жыхароў беларускай вёскі? Як даць адчуць нашым старым, што яны жывыя і патрэбныя? Дзе паслухаць іх апавяданні і народныя песні, у якіх уся глыбіня нашай гісторыі?
Дзеля гэтага самі мясцовыя жыхары, зацікаўленыя ў развіцці сваёй вёскі, пад кіраўніцтвам Сяргея Выскваркі - этнахарэографа, кіраўніка фальклорнага ансамбля "Верабейкі" з Любані арганізоўваюць сабе ўжо чацвёрты год запар свята-фестываль "У Пласток на квасок" - свята традыцыйнай народнай стравы".
Дзеля гэтага самі мясцовыя жыхары, зацікаўленыя ў развіцці сваёй вёскі, пад кіраўніцтвам Сяргея Выскваркі - этнахарэографа, кіраўніка фальклорнага ансамбля "Верабейкі" з Любані арганізоўваюць сабе ўжо чацвёрты год запар свята-фестываль "У Пласток на квасок" - свята традыцыйнай народнай стравы".
У гэтым годзе свята адбылося ў нядзелю 8 жніўня ў вёсцы Пласток Любанскага раёна Мінскай вобласці на "Сядзібе Паўла i Марылі", у якой раней жылі прадзеды Сяргея Выскваркі.
У гэтым годзе свята адбылося ў нядзелю 8 жніўня ў вёсцы Пласток Любанскага раёна Мінскай вобласці на "Сядзібе Паўла i Марылі", у якой раней жылі прадзеды Сяргея Выскваркі.
Свята пачалося з тэматычнага шэсця.
Свята пачалося з тэматычнага шэсця.
Чатыры старэйшыя носьбіткі мясцовых кулінарных традыцый падрыхтавалі дэгустацыю-конкурс мясцовага прадукту "Квас з прыкрасамі".
Чатыры старэйшыя носьбіткі мясцовых кулінарных традыцый падрыхтавалі дэгустацыю-конкурс мясцовага прадукту "Квас з прыкрасамі".
Амаль кулінарным брэндам дадзенай мясцовасці з'яўляецца такі своеасаблівы гарачы грыбны суп: ён рыхтуецца на бочкавым капусным расоле з дадаткам пярлоўкі і сушаных грыбоў у печы.
Амаль кулінарным брэндам дадзенай мясцовасці з'яўляецца такі своеасаблівы гарачы грыбны суп: ён рыхтуецца на бочкавым капусным расоле з дадаткам пярлоўкі і сушаных грыбоў у печы.
Хтосьці дадае крыху капусты, хтосьці мяса, хтосьці рыбы або гатуе посны суп.
Хтосьці дадае крыху капусты, хтосьці мяса, хтосьці рыбы або гатуе посны суп.
Густ атрымліваецца такі своеасаблівы - квасны, рэзкавата-кіслы і вельмі смачны!
Густ атрымліваецца такі своеасаблівы - квасны, рэзкавата-кіслы і вельмі смачны!
На вялікіх сталах пяць мясцовых гаспадынь (Раіса Мікалаеўна Кагадоўская, Аляксандра Мікалаеўна Кісялёва, Вольга Паўлаўна Глазун, Валянціна Аляксандраўна Янкоўская, Ніна Уладзіміраўна Маладзянава) падрыхтавалі чыгуны дадзенага "квасу" - кожная па сваім рэцэпце. У гэтым годзе на чале журы была этнограф Ларыса Мятлеўская.
На вялікіх сталах пяць мясцовых гаспадынь (Раіса Мікалаеўна Кагадоўская, Аляксандра Мікалаеўна Кісялёва, Вольга Паўлаўна Глазун, Валянціна Аляксандраўна Янкоўская, Ніна Уладзіміраўна Маладзянава) падрыхтавалі чыгуны дадзенага "квасу" - кожная па сваім рэцэпце. У гэтым годзе на чале журы была этнограф Ларыса Мятлеўская.
Усе былі проста ў захапленні ад пачастунка. Пераможцу не абралі - ўзнагародзілі ўсіх.
Усе былі проста ў захапленні ад пачастунка. Пераможцу не абралі - ўзнагародзілі ўсіх.
Былi i блiны - галоўны пачастунак для дзяцей.
Былi i блiны - галоўны пачастунак для дзяцей.
Потым выступалi сябры - фальклорныя калектывы Любанскага раёна.
Потым выступалi сябры - фальклорныя калектывы Любанскага раёна.
Фальклорны гурт "Беражніца" ст. Пласток, "Чуткі" ст. Камуна, "Напарачка" Любань, "Павалякі" ст. Обчын, вакальны гурт "Любанскі гармонік".
Фальклорны гурт "Беражніца" ст. Пласток, "Чуткі" ст. Камуна, "Напарачка" Любань, "Павалякі" ст. Обчын, вакальны гурт "Любанскі гармонік".
И ўсё гэта пад музычным суправаджэннем прыгожага дуэта любанскіх музыкаў Васіля Семашкевіча і Мікалая Юнiцкага.
И ўсё гэта пад музычным суправаджэннем прыгожага дуэта любанскіх музыкаў Васіля Семашкевіча і Мікалая Юнiцкага.
"Танцы пад гармонiк" - вечарынка на вясковай вулiцы.
"Танцы пад гармонiк" - вечарынка на вясковай вулiцы.
Да вечара жыхары вёскі святкавалi фэст "У Пласток на квасок".
Да вечара жыхары вёскі святкавалi фэст "У Пласток на квасок".