Фота

Час піць чай! Расказваем пра найлюбімы ў свеце напой у 23 фота

Падпісацца на
НовостиTelegram
Густы чай з малаком, чай з цукрам упрыкуску, англійскі чай з пячэннем, чай з армуда, французскі чай з "мадленкай" – усіх густаў, чайных традыцый і спосабаў не пералічыць ніколі.
Але сёння вы абавязкова павінны выпіць чаю на свой любімы манер, бо 21 мая адзначаецца Міжнародны дзень чаю.
Sputnik Беларусь прапануе "чайныя" кадры з усяго свету: як вырошчваюць чай на высакагорных плато і якія чайныя традыцыі захаваліся сёння па ўсім свеце.
© AFP 2023 / STR

Чайныя плантацыі Кітая. Менавіта ў Кітаі сталі ўпершыню ўжываць чай у якасці лекаў, а затым і напою. Адсюль ён распаўсюдзіўся па ўсім свеце.

Чайныя плантацыі Кітая. Менавіта ў Кітаі сталі ўпершыню ўжываць чай у якасці лекаў, а затым і напою. Адсюль ён распаўсюдзіўся па ўсім свеце. - Sputnik Беларусь
1/23

Чайныя плантацыі Кітая. Менавіта ў Кітаі сталі ўпершыню ўжываць чай у якасці лекаў, а затым і напою. Адсюль ён распаўсюдзіўся па ўсім свеце.

© Pexels / NIKOLAY OSMACHKO

Чайная культура Кітая налічвае 15-векавую гісторыю. Шмат разоў у выніку войнаў яна згасала і адраджалася зноў у новым выглядзе. Цяпер у Кітаі спажываецца і вырабляецца вялікая колькасць гатункаў чаю.

Чайная культура Кітая налічвае 15-векавую гісторыю. Шмат разоў у выніку войнаў яна згасала і адраджалася зноў у новым выглядзе. Цяпер у Кітаі спажываецца і вырабляецца вялікая колькасць гатункаў чаю. - Sputnik Беларусь
2/23

Чайная культура Кітая налічвае 15-векавую гісторыю. Шмат разоў у выніку войнаў яна згасала і адраджалася зноў у новым выглядзе. Цяпер у Кітаі спажываецца і вырабляецца вялікая колькасць гатункаў чаю.

© AP / Ashwini Bhatia

Напрыклад, асновай харчавання будыйскіх манахаў з’яўляецца тыбецкі чай – зялёны пліткавы чай, які гатуецца з даданнем алею, мукі, солі. Ён вельмі каларыйны і пажыўны.

Напрыклад, асновай харчавання будыйскіх манахаў з’яўляецца тыбецкі чай – зялёны пліткавы чай, які гатуецца з даданнем алею, мукі, солі. Ён вельмі каларыйны і пажыўны. - Sputnik Беларусь
3/23

Напрыклад, асновай харчавання будыйскіх манахаў з’яўляецца тыбецкі чай – зялёны пліткавы чай, які гатуецца з даданнем алею, мукі, солі. Ён вельмі каларыйны і пажыўны.

© Sputnik / Файед Эль-Гезири

Чайная плантацыя Cameron Highlands у Малайзіі, размешчана на вышыні 1300 - 1800 метраў над узроўнем мора. Нягледзячы на ​​неверагодна гарачы малайзійскі клімат, на чайных плантацыях заўсёды халаднавата.

Чайная плантацыя Cameron Highlands у Малайзіі, размешчана на вышыні 1300 - 1800 метраў над узроўнем мора. Нягледзячы на ​​неверагодна гарачы малайзійскі клімат, на чайных плантацыях заўсёды халаднавата. - Sputnik Беларусь
4/23

Чайная плантацыя Cameron Highlands у Малайзіі, размешчана на вышыні 1300 - 1800 метраў над узроўнем мора. Нягледзячы на ​​неверагодна гарачы малайзійскі клімат, на чайных плантацыях заўсёды халаднавата.

© AFP 2023 / ISHARA S.KODIKARA

Па ўсім свеце – у больш чым у 145 краін – пастаўляецца чай са Шры-Ланкі. Цэйлонскі чай – сусветны стандарт вышэйшай пробы.

Па ўсім свеце – у больш чым у 145 краін – пастаўляецца чай са Шры-Ланкі. Цэйлонскі чай – сусветны стандарт вышэйшай пробы. - Sputnik Беларусь
5/23

Па ўсім свеце – у больш чым у 145 краін – пастаўляецца чай са Шры-Ланкі. Цэйлонскі чай – сусветны стандарт вышэйшай пробы.

© AP / Shuji Kajiyama

У Японіі чай вядомы, прынамсі, з IX стагоддзя, тады ж з Кітая было прывезена насенне чаю. Сёння японцы могуць нават сумясціць дзве любімыя культурныя традыцыі: назіранне за красаваннем сакуры і чайную цырымонію.

У Японіі чай вядомы, прынамсі, з IX стагоддзя, тады ж з Кітая было прывезена насенне чаю. Сёння японцы могуць нават сумясціць дзве любімыя культурныя традыцыі: назіранне за красаваннем сакуры і чайную цырымонію. - Sputnik Беларусь
6/23

У Японіі чай вядомы, прынамсі, з IX стагоддзя, тады ж з Кітая было прывезена насенне чаю. Сёння японцы могуць нават сумясціць дзве любімыя культурныя традыцыі: назіранне за красаваннем сакуры і чайную цырымонію.

© Pexels / NipananLifestyle

Японская чайная цырымонія – найбагацейшы культурны рытуал чаяпіцця. Чай матча, які робіцца з парашку, што ўзбіваецца спецыяльнай калатоўкай, важная яго частка.

Японская чайная цырымонія – найбагацейшы культурны рытуал чаяпіцця. Чай матча, які робіцца з парашку, што ўзбіваецца спецыяльнай калатоўкай, важная яго частка. - Sputnik Беларусь
7/23

Японская чайная цырымонія – найбагацейшы культурны рытуал чаяпіцця. Чай матча, які робіцца з парашку, што ўзбіваецца спецыяльнай калатоўкай, важная яго частка.

© AP / Ng Han Guan

Сучаснай чайнай культуры Кітая не больш за 40 гадоў, і ў кожным рэгіёне яна свая. Як вам кітайскі самавар? Нагадвае рускі? Менавіта з Кітая ў XVII стагоддзі чай быў завезены ў Расію.

Сучаснай чайнай культуры Кітая не больш за 40 гадоў, і ў кожным рэгіёне яна свая. Як вам кітайскі самавар? Нагадвае рускі? Менавіта з Кітая ў XVII стагоддзі чай быў завезены ў Расію. - Sputnik Беларусь
8/23

Сучаснай чайнай культуры Кітая не больш за 40 гадоў, і ў кожным рэгіёне яна свая. Як вам кітайскі самавар? Нагадвае рускі? Менавіта з Кітая ў XVII стагоддзі чай быў завезены ў Расію.

© Sputnik / Владимир Вяткин

Сцэнка, якая паказвае карціну рускага мастака Барыса Кустодзіева "Купчыха за чаем", у парку Сакольнікі ў Маскве. Нягледзячы на ​​дарагоўлю, за два стагоддзі – з XVII па ХIX – чай ​​стаў у Расіі фактычна нацыянальным напоем.

Сцэнка, якая паказвае карціну рускага мастака Барыса Кустодзіева "Купчыха за чаем", у парку Сакольнікі ў Маскве. Нягледзячы на ​​дарагоўлю, за два стагоддзі – з XVII па ХIX – чай ​​стаў у Расіі фактычна нацыянальным напоем. - Sputnik Беларусь
9/23

Сцэнка, якая паказвае карціну рускага мастака Барыса Кустодзіева "Купчыха за чаем", у парку Сакольнікі ў Маскве. Нягледзячы на ​​дарагоўлю, за два стагоддзі – з XVII па ХIX – чай ​​стаў у Расіі фактычна нацыянальным напоем.

© Sputnik / Нина Зотина

Лісце чаю на плантацыі ААТ "Мацестинский чай" у Хостынскім раёне Вялікага Сочы. Тут чай вырошчваюць каля 70 гадоў. Дзякуючы прахалоднаму клімату перадгорнай тэрыторыі Каўказа чайнае лісце валодае падвышаным утрыманнем таніну.

Лісце чаю на плантацыі ААТ "Мацестинский чай" у Хостынскім раёне Вялікага Сочы. Тут чай вырошчваюць каля 70 гадоў. Дзякуючы прахалоднаму клімату перадгорнай тэрыторыі Каўказа чайнае лісце валодае падвышаным утрыманнем таніну. - Sputnik Беларусь
10/23

Лісце чаю на плантацыі ААТ "Мацестинский чай" у Хостынскім раёне Вялікага Сочы. Тут чай вырошчваюць каля 70 гадоў. Дзякуючы прахалоднаму клімату перадгорнай тэрыторыі Каўказа чайнае лісце валодае падвышаным утрыманнем таніну.

© Sputnik / Евгения Новоженина

Па сярэднім спажыванні чаю Расія ўваходзіць у пяцёрку, па сумарным – знаходзіцца на чацвёртым месцы ў свеце пасля Кітая, Індыі і Турцыі.

Па сярэднім спажыванні чаю Расія ўваходзіць у пяцёрку, па сумарным – знаходзіцца на чацвёртым месцы ў свеце пасля Кітая, Індыі і Турцыі. - Sputnik Беларусь
11/23

Па сярэднім спажыванні чаю Расія ўваходзіць у пяцёрку, па сумарным – знаходзіцца на чацвёртым месцы ў свеце пасля Кітая, Індыі і Турцыі.

© Pixabay / haplessman

У Іраку, Іране, Турцыі, некаторых іншых ісламскіх краінах чай п’юць з такіх вось шкляначак – армудаў. Гэта чорны чай (мясцовы ці кітайскі), сярэдне ці дужа завараны. П’юць яго невялікімі глыткамі, упрыкуску з колатым цукрам. Звычайна чай запраўляюць імбірам ці карыцай, якія кладуць непасрэдна ў армуды.

У Іраку, Іране, Турцыі, некаторых іншых ісламскіх краінах чай п’юць з такіх вось шкляначак – армудаў. Гэта чорны чай (мясцовы ці кітайскі), сярэдне ці дужа завараны. П’юць яго невялікімі глыткамі, упрыкуску з колатым цукрам. Звычайна чай запраўляюць імбірам ці карыцай, якія кладуць непасрэдна ў армуды. - Sputnik Беларусь
12/23

У Іраку, Іране, Турцыі, некаторых іншых ісламскіх краінах чай п’юць з такіх вось шкляначак – армудаў. Гэта чорны чай (мясцовы ці кітайскі), сярэдне ці дужа завараны. П’юць яго невялікімі глыткамі, упрыкуску з колатым цукрам. Звычайна чай запраўляюць імбірам ці карыцай, якія кладуць непасрэдна ў армуды.

© Sputnik / Михаил Алаеддин

Разносчык напояў на рынку ў Амане, Іарданія. Чай (шай), мабыць, самы папулярны напой Іарданіі. Яго п’юць без малака рознай ступені саладосці.

Разносчык напояў на рынку ў Амане, Іарданія. Чай (шай), мабыць, самы папулярны напой Іарданіі. Яго п’юць без малака рознай ступені саладосці. - Sputnik Беларусь
13/23

Разносчык напояў на рынку ў Амане, Іарданія. Чай (шай), мабыць, самы папулярны напой Іарданіі. Яго п’юць без малака рознай ступені саладосці.

© Sputnik / Валерий Шустов

У чайхане азербайджанскага Сабірабада. Тут вырошчваюць свой чай. Падаваць чай у пачатку абеду з’яўляецца гасціннасцю, а чайная культура чайханы гэтак жа старая і моцная, як пабы ў Вялікабрытаніі.

У чайхане азербайджанскага Сабірабада. Тут вырошчваюць свой чай. Падаваць чай у пачатку абеду з’яўляецца гасціннасцю, а чайная культура чайханы гэтак жа старая і моцная, як пабы ў Вялікабрытаніі. - Sputnik Беларусь
14/23

У чайхане азербайджанскага Сабірабада. Тут вырошчваюць свой чай. Падаваць чай у пачатку абеду з’яўляецца гасціннасцю, а чайная культура чайханы гэтак жа старая і моцная, як пабы ў Вялікабрытаніі.

© Sputnik / Наталья Селиверс

Мараканец гатуе чай для турыстаў у Агадзіры. Мараканскі чай заварваюць у металічных чайнічках з конусападобным вечкам. З-за такой канструкцыі ствараецца паветраны фільтр, які, мабыць, спецыяльным чынам уплывае на водар. Разліваюць напоі ў шклянкі, афіцыянт абавязкова падніме чайнік на вышыню з паўметра і віртуозна напоўніць посуд.

Мараканец гатуе чай для турыстаў у Агадзіры. Мараканскі чай заварваюць у металічных чайнічках з конусападобным вечкам. З-за такой канструкцыі ствараецца паветраны фільтр, які, мабыць, спецыяльным чынам уплывае на водар. Разліваюць напоі ў шклянкі, афіцыянт абавязкова падніме чайнік на вышыню з паўметра і віртуозна напоўніць посуд. - Sputnik Беларусь
15/23

Мараканец гатуе чай для турыстаў у Агадзіры. Мараканскі чай заварваюць у металічных чайнічках з конусападобным вечкам. З-за такой канструкцыі ствараецца паветраны фільтр, які, мабыць, спецыяльным чынам уплывае на водар. Разліваюць напоі ў шклянкі, афіцыянт абавязкова падніме чайнік на вышыню з паўметра і віртуозна напоўніць посуд.

© AP / Hani Mohammed

Йеменскі вулічны гандляр нясе кубкі чаю для продажу. Чайныя крамы ў гэтай краіне паўсюль.

Йеменскі вулічны гандляр нясе кубкі чаю для продажу. Чайныя крамы ў гэтай краіне паўсюль. - Sputnik Беларусь
16/23

Йеменскі вулічны гандляр нясе кубкі чаю для продажу. Чайныя крамы ў гэтай краіне паўсюль.

© AFP 2023 / JUSTIN TALLIS

У Вялікабрытаніі чай быў увезены Брытанскай Ост-Індыйскай кампаніяй, заснаванай у 1600 годзе. І вельмі хутка стаў нацыянальным напоем. У XIX стагоддзі сфарміравалася англійская чайная традыцыя, якую англічане звязваюць з каралевай Вікторыяй.

У Вялікабрытаніі чай быў увезены Брытанскай Ост-Індыйскай кампаніяй, заснаванай у 1600 годзе. І вельмі хутка стаў нацыянальным напоем. У XIX стагоддзі сфарміравалася англійская чайная традыцыя, якую англічане звязваюць з каралевай Вікторыяй. - Sputnik Беларусь
17/23

У Вялікабрытаніі чай быў увезены Брытанскай Ост-Індыйскай кампаніяй, заснаванай у 1600 годзе. І вельмі хутка стаў нацыянальным напоем. У XIX стагоддзі сфарміравалася англійская чайная традыцыя, якую англічане звязваюць з каралевай Вікторыяй.

© AFP 2023 / JUSTIN TALLIS

Адна з вядомых брытанскіх традыцый, якая склалася ў XIX стагоддзі, – пяцігадзіннае чаяванне (five o’clock tea) – падвячорак з чаем і лёгкімі закускамі.

Адна з вядомых брытанскіх традыцый, якая склалася ў XIX стагоддзі, – пяцігадзіннае чаяванне (five o’clock tea) – падвячорак з чаем і лёгкімі закускамі. - Sputnik Беларусь
18/23

Адна з вядомых брытанскіх традыцый, якая склалася ў XIX стагоддзі, – пяцігадзіннае чаяванне (five o’clock tea) – падвячорак з чаем і лёгкімі закускамі.

© AFP 2023 / EVAN BARNES

Брытанскай імперыі не было б без чаю.

Брытанскай імперыі не было б без чаю. - Sputnik Беларусь
19/23

Брытанскай імперыі не было б без чаю.

© AFP 2023 / YUN SUK-BONG

Каралева Вялікабрытаніі Лізавета II аглядае кубак у ганчарнай краме Сеула. Ужо ў ХVIII стагоддзі англічане пачалі вырабляць уласныя заварачныя чайнікі і кубкі.

Каралева Вялікабрытаніі Лізавета II аглядае кубак у ганчарнай краме Сеула. Ужо ў ХVIII стагоддзі англічане пачалі вырабляць уласныя заварачныя чайнікі і кубкі. - Sputnik Беларусь
20/23

Каралева Вялікабрытаніі Лізавета II аглядае кубак у ганчарнай краме Сеула. Ужо ў ХVIII стагоддзі англічане пачалі вырабляць уласныя заварачныя чайнікі і кубкі.

© AP / Anupam Nath

Прынц Вялікабрытаніі Уільям і яго жонка Кейт, герцагіня Кембрыджская, п’юць чай падчас візіту ў Індыю. Некаторыя гісторыкі сцвярджаюць, што Англійская Ост-Індская кампанія імпартавала чай у Англію ў такіх вялікіх колькасцях, што брытанцы сталі нацыяй аматараў чаю.

Прынц Вялікабрытаніі Уільям і яго жонка Кейт, герцагіня Кембрыджская, п’юць чай падчас візіту ў Індыю. Некаторыя гісторыкі сцвярджаюць, што Англійская Ост-Індская кампанія імпартавала чай у Англію ў такіх вялікіх колькасцях, што брытанцы сталі нацыяй аматараў чаю. - Sputnik Беларусь
21/23

Прынц Вялікабрытаніі Уільям і яго жонка Кейт, герцагіня Кембрыджская, п’юць чай падчас візіту ў Індыю. Некаторыя гісторыкі сцвярджаюць, што Англійская Ост-Індская кампанія імпартавала чай у Англію ў такіх вялікіх колькасцях, што брытанцы сталі нацыяй аматараў чаю.

© AFP 2023 / JOEL SAGET

Адзін з самых раскошных чайных дамоў Mariage Freres у Парыжы. Тут прадаецца 654 высакаякасныя гатункі чаю, вырашчаныя ў 35 розных краінах. Французы даведаліся аб чаю ад галандцаў у 1636 годзе, аднак яго густ многім тады не спадабаўся, яны аддавалі перавагу каве і какаве.

Адзін з самых раскошных чайных дамоў Mariage Freres у Парыжы. Тут прадаецца 654 высакаякасныя гатункі чаю, вырашчаныя ў 35 розных краінах. Французы даведаліся аб чаю ад галандцаў у 1636 годзе, аднак яго густ многім тады не спадабаўся, яны аддавалі перавагу каве і какаве. - Sputnik Беларусь
22/23

Адзін з самых раскошных чайных дамоў Mariage Freres у Парыжы. Тут прадаецца 654 высакаякасныя гатункі чаю, вырашчаныя ў 35 розных краінах. Французы даведаліся аб чаю ад галандцаў у 1636 годзе, аднак яго густ многім тады не спадабаўся, яны аддавалі перавагу каве і какаве.

© AFP 2023 / JEAN-FRANCOIS MONIER

Дзякуючы раману Марсэлю Пруста "У пошуках страчанага часу" ў французаў з’явіўся вельмі прыгожы "чайны вобраз": "Мадлен" і кубак чаю. Галоўны герой акунае пячэнне ў чай – і на сотні старонак пераносіцца ў дзяцінства ў Камбрэ, з якім у яго навечна асацыіруецца густ гэтага пячэння.

Дзякуючы раману Марсэлю Пруста "У пошуках страчанага часу" ў французаў з’явіўся вельмі прыгожы "чайны вобраз": "Мадлен" і кубак чаю. Галоўны герой акунае пячэнне ў чай – і на сотні старонак пераносіцца ў дзяцінства ў Камбрэ, з якім у яго навечна асацыіруецца густ гэтага пячэння. - Sputnik Беларусь
23/23

Дзякуючы раману Марсэлю Пруста "У пошуках страчанага часу" ў французаў з’явіўся вельмі прыгожы "чайны вобраз": "Мадлен" і кубак чаю. Галоўны герой акунае пячэнне ў чай – і на сотні старонак пераносіцца ў дзяцінства ў Камбрэ, з якім у яго навечна асацыіруецца густ гэтага пячэння.

Таксама на Sputnik:
Чайныя гісторыі. Гарбата ці чай?
Хлебніца і драмуха: з чаго гатавалі гарбату нашы продкі
Чым карысны скрыпень?
Стужка навiн
0