01:33 14 кастрычніка 2019
«Радыё Sputnik»
  • USD2.05
  • EUR2.26
  • 100 RUB3.19
Этнограф Ларыса Мятлеўская

Хто такія валуі і з чым іх ядуць

© Photo : фота з асабістага архіва Ларысы Мятлеўскай
Цiкавосткi
Атрымаць кароткую спасылку
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі (44)
6730

Этнограф Ларыса Метлеўская вучыць гатаваць новую беларускую страву па рэцэпце продкаў. Якую? Адказ у тэксце.

У кожным краі існуюць свае традыцыі збіраць пэўныя ядомыя грыбы. Нашы продкі казалі, што "без шчасця ў грыбы хадзіць нельга, бо нічога не набярэш".

У народзе лічылі, што самыя лепшыя ўмовы для росту грыбоў – гэта пахмурнае, халаднаватае надвор’е з "перападаючымі" дажджамі.

Акрамя звыклых баравікоў і падасінавікаў можна прыглядзецца да валуёў ці лясных бычкоў, збіраць якія лепш менавіта ў верасні. Трапляюцца такія грыбы звычайна цэлымі садамі – па дзесяць і нават дваццаць штук. Пра такія часы на Беларусі казалі: "аб’явіліся валуі і высядаюць з-пад зямлі".

Валуі
© Sputnik Альфрэд Мікус
Валуі

Валуй — родны брат сыраежкі, але мякаць у свежага грыба пякучая і непрыемна пахне, таму другая яго назва сыраежка смуродная. З-за гэтых якасцяў грыб  цяпер збіраюць і ўжываюць у ежу рэдка. І дарэмна, а вось у мінулыя стагоддзі яго нарыхтоўвалі ў вялікіх колькасцях і ўжывалі салёным.

Дарэчы ў Сібіры валуй лічаць лепшым для салення, а трубчатыя грыбы, у тым ліку і любімыя ў Беларусі баравікі,  не збіраюць.

Ікра з салёных валуёў

Інгрыдыенты:

  • 450 г салёных валуёў
  • 1 цыбуліна
  • 3 ст лыжкі алею
  • Зеляніна кропу
  • Перац
  • Соль

Як гатаваць:

Грыбы прапусціць праз масасечку разам з абсамажанай цыбуляй рэпкай, дадаць перац, соль.  Усё добра перамяшаць, выкласці ў салатніцу і пасыпаць накрышаным кропам.

Ядуць такую страву з варанай бульбай або хлебам.

Чытайце таксама:

Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі (44)
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, Нацыянальная кухня, Беларусь

Галоўныя тэмы