Заканчваецца Русальны тыдзень, які ў народзе таксама называлі Гранным, Праводным ці Духавым.
Адным з элементаў абрадаў Граной нядзелі, якой завяршаўся Русальны тыдзень, была агульная вячэра з сырам. Беларускія гаспадыні ведалі шмат рэцэптаў, кожная перадавала свій з пакалення ў пакалення і хавала ад зайздросніц.
Сыр для русалкі
Інгрыдыенты:
- 3 літры салодкага малака
- 1 кг тварагу
- 1 чайная лыжка соды
- 1 яйка
- 1 сталовая лыжка солі
- 2 сталовыя лыжкі масла
- Форма
Як гатаваць:
Рэцэпт гэтага плаўленага сыру распавяла Цыркун Валянціны Іванаўны, якая жыве ў вёсцы Крышылавічы Ганцавіцкага раёна Брэсцкай вобласці, таму і спосаб прыгатавання прыводзіцца з яе слоў.
"Тварог трэба адтапіць, каб ён быў крупістым. Пакуль закіпвае малако, дадаць туды яйка, зняць пенку і хутка кінуцб туды тварог, каб густавата было, потым ён яшчэ загусцее. Атрымаецца цянучка. Памешваем, пакуль не зробіцца сыроватачка жоўценькая на паверсе. Ставім у печ ці духоўку, каб дагрэўся. Жаўцее, сыроватка аддзяляецца, а мы грэем. От, сыроватка атрымалася зверху, цяпер хутка атцэджваем на марлю, адкідваем на талерку, зараз жа дадаем масла, соду, трошкі падсальваем і таўчом хутка, вымешваем датуль пакуль не стане тугаватым і тады перакідваем ў сухую форму. Астуджаем і сыр гатовы. Можна есці з мёдам ці варэннем. А сода нам патрэбна, каб ён больш пушысты быў. Без соды яго не размяшаеш ні за якія грошы!".
Сыр клінковы
Інгрыдыенты:
- 10 л малака
- 1-2 ч лыжкі солі
- 2-3 ч лыжкі кмену
Як гатаваць:
Кіслае малако з несабранай смятанай паставіць у цёплую, але не гарачую печ або ў ёмістасць з гарачай вадой. Зліць сыроватку, дадаць соль, кмен, добра перамяшаць, выкласці масу ў палатняны мяшэчак, пашыты клінам, падвесіць яго. Пасля таго, як сыроватка сцячэ, клінок зняць, пакласці паміж двума дошчачкамі і прыціснуць.
Праз 12 гадзін клінковы сыр можна есці.
Сыр земляны на сняданак
Інгрыдыенты:
- 1,5 л смятаны
- Соль
- Кмен
Як гатаваць:
Гэты рэцэпт з кнігі "Літоўская кухарка" Вінцэнты Завадскай для тых, хто хоча адчуць смак гісторыі на язык, мае магчымасць здабыць густую хатнюю смятану і здольны да эксперыментаў і рызыкі.
Паўтара літра свежай густой смятаны пасаліць, змяшаць з кменам, пакласці ў сырнік з моцнага палатна, завязаць і закапаць у зямлю ў садзе або ў падвале на 24 гадзіны. Дастаўшы з зямлі, асцярожна выняць з мяшэчка, каб не пакрышыўся.
Замест кмену можна выкарыстаць крыху тоўчанай гарчыцы.
Чытайце таксама:
- Як ратавацца ад спёкі? Лепшыя беларускія халодныя напоі
- Замест марозіва: самыя смачныя беларускія халаднікі
- Не толькі дранікі: самыя смачныя стравы беларускай кухні