Фота

"У Пласток на квасок": як прайшло свята народнай кухні

Sputnik

Фестываль "У Пласток на квасок" - свята народнай кухні" адбыўся 13 ліпеня ў вёсцы Пласток Любанскага раёна Мінскай вобласці. Ён прайшоў упершыню, але адразу набыў міжнародны статус – на свяце ежы і напояў прысутнічалі госці з Літвы і Расіі.

Абдымалі дуб і скакалі праз агонь: як у Шыпілавічах адзначылі Пятровіцу

Арганізавалі свята самі мясцовыя жыхары, зацікаўленыя ў развіцці сваёй вёскі, пад кіраўніцтвам Сяргея Выскваркі - этнахарэографа, кіраўніка фальклорнага ансамбля "Верабейкі" з Любані.

Свята пачалося з прагулкі і знаёмства з сучаснай вёскай, з жыхарамі, з падвор'ямі і з беларускай гасціннасцю, часам нечакана багатай. Пакуль удзельнікі размаўлялі з мясцовымі жыхарамі, чатыры найстарэйшыя захавальніцы мясцовых кулінарных традыцый падрыхтавалі дэгустацыю-конкурс мясцовага прадукту "Квас з прыкрасамі".

Ён уяўляе сабой адметны для дадзенай мясцовасці грыбны суп. Ён гатуецца на капусным расоле з дадаткам пярлоўкі і сушаных грыбоў у печы. Хтосьці дадае ў яго і крыху квашанай капусты, хтосьці - мяса, хтосьці - рыбы або пакідае посным. Густ атрымліваецца своеасаблівы - рэзкавата-кіслы.

Смачна есці, мякка сесці: беларускія народныя прысмакі ў фотаздымках

На вялікіх сталах чатыры гаспадыні Раіса Кагадоўская, Ніна Маладзянава, Галіна Булавенка і Соф'я Каток падрыхтавалі чатыры чыгуны "квасу" кожная па сваім рэцэпце. Пераможцу ў выніку так і не абралі - узнагародзілі ўсіх.

Пасля сняданку адбыліся выступы фальклорных калектываў з суседняй вёскі Камуна "Чуткі", мясцовага калектыва "Беражніца", ансамбля "Гуда" з Мінска і гарманіста Ігара Узлова з Масквы.

Жадаючыя танцавалі народныя танцы, спявалі да раніцы, а начаваць разышліся па вясковых хатах і адрынах.

Як адзначалі свята народнай кухні, а заадно – дзень нараджэння фотакарэспандэнта Sputnik Альфрэда Мікуса, глядзіце ў яго фотастужцы і далучайцеся да віншаванняў!

Чытайце таксама: 

1 / 17
Фестываль "У Пласток на квасок" - свята народнай кухні" адбыўся 13 ліпеня ў вёсцы Пласток Любанскага раёна Мінскай вобласці.
2 / 17
Арганізавалі свята самі мясцовыя жыхары, зацікаўленыя ў развіцці сваёй вёскі.
3 / 17
Ён прайшоў упершыню, але адразу набыў міжнародны статус – на свяце ежы і напояў прысутнічалі госці з Літвы і Расіі.
4 / 17
Свята пачалося з прагулкі і знаёмства з сучаснай вёскай, з жыхарамі, з падвор'ямі і з беларускай гасціннасцю.
5 / 17
У шматлікіх беларускіх вёсках імкнуцца захоўваць старажытныя традыцыі.
6 / 17
Галоўныя носьбіты традыцыйнай культуры, вядома, старэйшыя жыхары.
7 / 17
Пакуль удзельнікі размаўлялі з мясцовымі жыхарамі, найстарэйшыя захавальніцы мясцовых кулінарных традыцый падрыхтавалі дэгустацыю-конкурс мясцовага прадукту "Квас з прыкрасамі".
8 / 17
Гасцей частавалі грыбным супам, традыцыйным для дадзенай мясцовасці.
9 / 17
Калі нават рукі занятыя - не бяда, гарманіст не застанецца галодны.
10 / 17
У гэтым годзе гарод радуе гаспадароў багатым ураджаем.
11 / 17
Пасля сняданку адбыліся выступы фальклорных калектываў з суседняй вёскі.
12 / 17
Гасцей сабралося шмат, нават месца хапала не ўсім.
13 / 17
Давялося паслухаць спевы мясцовых калектываў і запрошаных суседзяў.
14 / 17
Здаецца, традыцыйныя беларускія спевы асабліва прыгожа гучаць на прыродзе.
15 / 17
Большасць гасцей апранулі на фэст нацыянальныя ўборы.
16 / 17
Жадаючыя танцавалі народныя танцы і спявалі да раніцы.
17 / 17
Свята народнай кухні напэўна стане добрай традыцыяй для мясцовых жыхароў.