"Святочная смакацеча" на Вербніцу, або Рыбныя стравы для сумленных поснікаў

Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае народнае паданне пра тое, як вярба з павуком дапамаглі Збавіцелю, і прапануе прыгатаваць да свята заліўную рыбу па-лунінецку ды свежапасоленую скумбрыю.
Sputnik
У нядзелю 28 красавіка праваслаўныя вернікі святкуюць Вербніцу. Светлы дзень пачынаецца з урачыстага набажэнства ў царкве і асвячэння галінак вярбы.
Пасля чаго ўсе спяшаюцца дахаты, каб разам з блізкімі, седзячы за абедзеным сталом, дзяліцца святочным настроем і радавацца набліжэнню Вялікадня.
Свята пачынаецца з урачыстага богаслужэння і асвячэння галінак вярбы

Як павук з вярбой Збавіцеля ўратавалі

Вербніца – прадвесніца Вялікадня – узнёслае, урачыстае свята. У хрысціянстве яно прымеркавана да ўваходу Ісуса Хрыста ў Іерусалім, дзе народ сустракаў яго пальмавымі галінкамі. У беларусаў сімвал гэтага свята – дрэва вярба, галінкі якога падчас свята асвячаюць у храмах.
Вербныя галінкі падчас свята асвячаюць у храмах
Чаму менавіта вярбу, а не пальмавае лісце, у народзе тлумачылі так:
"Ну, а ў нас пальмаў ужэ ж няма, то і рашылі вярбу. Вот паэтаму і вярба".
Адсюль, па народных уяўленнях, і назва свята – Вербніца.
"Ну, а ў нас пальмаў ужэ ж няма, то і рашылі вярбу..."
Таксама наконт назвы свята ў народзе захавалася цікавае паданне. Згодна з ім, калі Хрыстос хаваўся ад праследавацеляў, яму на шляху сустрэлася спачатку асіна, а пасля вярба. Хрыстос прасіў асіну схаваць яго, але тая адмовілася. Тады за адказ у дапамозе Збавіцель пакараў лякліўку, наказаўшы ёй ад гэтага часу ўвесь свой век дрыжаць. Уцякаючы, ён дабег да вярбы, дзе сядзеў павучок, які прапанаваў Ісусу схавацца на вярбе ў той час, як сам апляце яго на дрэве павуціннем і зробіць незаўважным. Так Хрыстос уратаваўся і ад таго выпадку павука не можна біць, а свята у гонар вярбы называецца Вербніцай.
Свята ў гонар вярбы называецца Вербніцай

Галінкі да свята

Перад святам заўсёды паўстае пытанне: дзе ж узяць вербныя галінкі да свята? Нягледзячы на тое, што вярба – шырока распаўсюджанае ў Беларусі дрэва, усё ж расце яно не паўсюдна. Таму калісьці існаваў звычай у Вербную нядзелю прывозіць да царквы вярбу цэлым дрэвам. Пасля яе асвячэння вернікі ламалі з яе галінкі і неслі дамоў. Цяпер жа ў гэты святочны дзень прыгожа аздобленыя вербныя букецікі можна набыць проста каля храма.
Вербныя букецікі можна набыць каля царквы
На сучасных буйных вербных кірмашах вялікі выбар вербных галінак, сярод якіх можна сустрэць і традыцыйныя вербы з розных рэгіёнаў Беларусі. Асаблівую ўвагу заслугоўваюць галінкі, аздобленыя каляровымі сухімі кветкамі, зёлкамі, каласкамі, мохам і іншымі прыроднымі матэрыяламі.
Падобныя вербы – сапраўдныя творы дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва! Яны здольныя ўпрыгожыць інтэр’ер сучаснага жылля на працягу года, бо менавіта столькі трэба захоўваць асвечаныя вербы ў хаце. Мінулагоднія галінкі прынята або спальваць у печы, або прыносіць да царквы і пакідаць каля ўваходу.
Вербныя букецікі на кірмашы
Аднак не вярбой адзінай рады чалавек. Працягваецца Вялікі пост – і таму на стале павінны быць посныя стравы, прыгатаваныя гаспадыняй напярэдадні. Дарэчы, у Вербную нядзелю царква дазваляе есці рыбу. Таму нагадаю некалькі добрых рыбных рэцэптаў з беларускай кухні.

Рыбныя стравы на Вербніцу

"Святочная смакацеча" – менавіта так ў Лунінецкім раёне, што ў Брэсцкай вобласці, называюць вельмі смачныя стравы. А на Вербніцу смакацеча часта аддае водарам прыгатаванай рыбы. Прытым варта памятаць, што рыбныя стравы патрабуюць часу і звычайна гатуюцца загадзя, каб у свята не займацца кухарскімі справамі.
Рыба, сушаная на саломе
Паколькі побач з беларусамі стагоддзямі жылі яўрэі, то і не дзіва, што некаторыя кулінарныя ідэі ў прыгатаванні рыбы былі запазычаны менавіта ў іх. З часам рыбныя стравы, крыху прыстасаваныя да густу тутэйшых беларусаў – фаршыраваная рознымі спосабамі рыба, "заліўное", рыбныя запяканкі і тушанкі з гароднінай, – трывала аселі ў мясцовай кухні і нават перасталі атаясамлівацца з яўрэйскай кухняй. Што ж, гэта натуральны працэс, бо ўзаемаўзбагачэнне існуе і ў кулінарным асяродку!

Рыба заліўная па-лунінецку

З чаго гатаваць:
1 кг рыбы,
1 морква,
1-2 цыбуліны,
1 корань пятрушкі,
перац гарошкам (па патрэбе),
соль (да смаку).
Каб прыгатаваць сапраўдную заліўную рыбу па-лунінецку, можна выкарыстаць шчупака
Як гатаваць. Пачысціць рыбу (падыдзе любая – шчупак, карп, акунь, амур, судак), памыць, адрэзаць хвост і галаву, з якой выдаліць жабры і вочы, парэзаць на кавалкі, выдаліць косткі.
На дно каструлі выкласці парэзаныя кружкамі цыбулю, моркву, пятрушку, на іх – галовы і хвасты, а таксама мяшэчак з старанна прамытай луской. Уліць 2 шк. вады і варыць 20 хв. Затым пакласці кавалкі рыбы, даліць вады, дадаць соль, перац і варыць каля гадзіны без накрыўкі.
Глыбокае блюда апаласнуць халоднай вадой, асцярожна пакласці кавалкі рыбы, заліць працэджанай юшкай і ахаладзіць. Па жаданні на дно разам з рыбай выкладаюць кавалачкі варанай морквы і галінкі пятрушкі.

Скумбрыя свежапасоленая па-яўрэйску

З чаго гатаваць:
1 кг філе скумбрыі,
0,5 шк. алею,
1 ч. л. цукру,
1 галоўка часнаку,
3-4 лаўровыя лісты,
10 гарошын духмянага перцу,
50 г солі.
Скумбрыя – адна з самых пажыўных рыб
Як гатаваць. З філе рыбы зняць скурку, крыху прысаліць, скласці ў посуд і паставіць на суткі ў халоднае месца.
Парэзаць філе на кавалкі і скласці радамі ў слоік, перасыпаючы кожны рад сумессю з солі, здробненага часнаку, тоўчанага духмянага перцу, пакрышанага лаўровага ліста і цукру.
Праз тры дні ўліць у слоік алей. Яшчэ праз дзень-другі рыба гатова.

Рыба ў таматным марынадзе

З чаго гатаваць:
800 г буйной рыбы,
2 ст. л. мукі,
2 цыбуліны,
2 морквы,
2 ст. л. таматнага пюрэ,
0,5 шк. алею,
лаўровы ліст,
перац (па патрэбе),
соль (да смаку).
Для гэтай стравы спатрэбіцца любая буйная рыба, напрыклад, таўсталобік
Як гатаваць. Для стравы спатрэбіцца любая буйная рыба – таўсталобік, амур, карп, шчупак і г.д. Ачышчаную і прамытую рыбу нарэзаць на кавалкі, пасыпаць соллю, перцам, укачаць у муку, абсмажыць на алеі з абодвух бакоў.
Цыбулю дробна нашаткаваць, моркву натаркаваць на "бурачнай" тарцы, разам абсмажыць на алеі, дадаць таматнае пюрэ, соль, перац, лаўровы ліст, уліць трошкі вады і тушыць 5-6 хв. Пакласці ў марынад кавалкі смажанай рыбы і добра прагрэць.
Ядуць як гарачай так і халоднай.
З Вербніцай ды смачна есці!
Рыбны дзень можна зладзіць на Вербніцу
Чытайце таксама:
Абед для Хатніка, або Бульбяныя стравы на вясковым стале
"Мядзведжае" меню ў Камаедзіцу, або Гатуем з гароху і аўса
"Будзь ваша здаровы…", або Лекавая кулінарыя з буракоў і хрэну